Ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες της διπλής βομβιστικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες που σχετίζονται με τους τζιχαντιστές.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ένας από τους δύο ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο αδερφός του συμμετείχε στην επίθεση του Ιουλίου στο Σουρούτς, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 άνθρωποι. Πρόκειται για τον Γιουνούς Εμρέ Αλαγκόζ, ο οποίος δεν είχε κρύψει ποτέ ότι είναι μέλος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο αδερφός του ήταν ο Σείχ Αμπντουραχμάν Αλαγκόζ και είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας του Σουρούτς. 

Ο δεύτερος δράστης της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα ήταν ο Ομέρ Ντενίζ Ντουντάρ. Το όνομά του βρισκόταν στη λίστα με 21 ύποπτους για επιθέσεις αυτοκτονίας. 

Ο πατέρας του Ντουντάρ, μίλησε στην τουρκική Radikal, και ανέφερε ότι ο γιος του έφυγε για τη Συρία το 2013 και επέστρεψε στην Τουρκία έναν χρόνο μετά. Οκτώ μήνες μετά, αναχώρησε και πάλι για τη Συρία. Ακόμη σημείωσε πως είχε προειδοποιήσει την αστυνομία για τον γιο του, καθώς ανησυχούσε ότι θα προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες. Η Hürriyet γράφει πως οι δύο δράστες είχαν ξεκινήσει από πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με δύο αυτοκίνητα και έφτασαν στο τόπο της επίθεσης μια ημέρα νωρίτερα, ώστε να εξετάσουν τον χώρο. 

Ads

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να συνδέσουν τους τζιχαντιστές και με τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Σημειώνεται πως οι Κούρδοι μαχητές, σε Συρία και Ιράκ, πολεμούν ενάντια στους τζιχαντιστές, ενώ η διπλή βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε «πορεία ειρήνης» που διοργάνωσε το φιλοκουρδικό Αριστερό «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα» (HDP). 

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε πως οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει στο Twitter πληροφορίες για μια επίθεση εννέα ώρες πριν από την επίθεση των δύο καμικάζι. «Διεξάγεται νέα έρευνα. Το ερώτημα που θέτουμε είναι πώς μπορεί να γνώριζαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εν λόγω αξιωματούχος. Στο ίδιο πλαίσιο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει αμέσως μετά την επίθεσης πως ο «υπ’αριθμόν 1 ύποπτος» για την επίθεση αυτή είναι το Ισλαμικό Κρατος, ωστόσο δεν απέκλεισε και μια εμπλοκή του PKK.