Σχέδιο σύγκρουσης με την Ελλάδα, με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν σχεδίαζαν το 2003 αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf.

Ads

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με άκρως απόρρητα έγγραφα από τον Φεβρουάριο του 2003, οι συνωμότες σκόπευαν να προκαλέσουν σύγκρουση πάνω από το Αιγαίο. Το σχέδιο προέβλεπε την «ελεγχόμενη» αύξηση της επιθετικότητας των Τούρκων πιλότων και την αύξηση των παρενοχλήσεων ελληνικών πτήσεων. Ανεπισήμως, θα ανακοινωνόταν στους χειριστές ότι θα μπορούσαν ακόμη να ανοίξουν και πυρ, στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας.

Εάν αποτύγχανε το σχέδιο, είχε προβλεφθεί να καταρριφθεί τουρκικό μαχητικό, «σε κατάλληλο χώρο και χρόνο» από πιλότο ειδικού σμήνους που θα μετείχε στη συνωμοσία. Στα τουρκικά ΜΜΕ θα διοχετεύονταν επικριτικά σχόλια και δημοσιεύματα για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα κατηγορούταν για ανικανότητα, με σκοπό την εξώθησή της σε παραίτηση. απώτερος στόχος του σχεδίου ήταν η κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Η εφημερίδα Taraf αναφέρει ότι στη συνωμοσία εμπλέκονται τουλάχιστον 162 αξιωματικοί, από τους οποίους οι 29 ήταν ανώτατοι.

Ads