«Θα της επιτεθούμε μόλις μας δοθεί η ευκαιρία» επανέλαβαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν απειλώντας την 16χρονη Μαλάλα Γιουσουφάι. Η δήλωση έγινε από τον Σαχιντουλάχ Σαχίντ, εκπρόσωπο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν του Πακιστάν, η οποία εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η μικρή Μαλάλα έχει βρεθεί στο στόχαστρό τους επειδή προωθεί τον «δυτικό τρόπο σκέψης». Ένα χρόνο μετά την επίθεση που δέχθηκε έχει επιστρέψει στο σχολείο, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ads

 
Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 9 Οκτωβρίου 2012 ένοπλος μπήκε κατ’ εντολή των Ταλιμπάν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η Μαλάλα στην πόλη Μινγκόρα του βορειοδυτικού Πακιστάν και την πυροβόλησε στο κεφάλι, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά.
 
Μεταφέρθηκε στη Βρετανία προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση στον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετήθηκαν πλάκες τιτανίου στο κρανίο της και ακουστικό βοήθημα, ώστε να αποκατασταθεί η ακοή της στο αριστερό της αυτί. Μόλις τον Φεβρουάριο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
 
Το 2009, σε ηλικία 11 ετών, η Μαλάλα ξεκίνησε ένα μπλογκ με το ψευδώνυμο Γκιουλ Μακάι στο δικτυακό τόπο του BBC. Έγραφε στα ουρντού, την εθνική γλώσσα του Πακιστάν, και κατήγγειλε τις ενέργειες των Ταλιμπάν που είχαν τότε υπό τον έλεγχό τους την κοιλάδα του Σαβάτ, της περιοχής όπου κατοικούσε.
 
«Δεν είναι γενναία. Δεν έχει θάρρος. Χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα στο μπλογκ της. Θα της επιτεθούμε επειδή μιλούσε ενάντια στους Ταλιμπάν και το Ισλάμ και όχι επειδή πήγαινε στο σχολείο» είπε ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ.
 
«Οι εξτρεμιστές φοβούνταν και συνεχίζουν να φοβούνται τα βιβλία και τις γραφίδες. Φοβούνται τις γυναίκες», είχε πει η Μαλάλα, μιλώντας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ανήμερα των γενεθλίων της. «Δεν μιλώ για τον εαυτό μου, αλλά για όσους δεν έχουν φωνή. Οι Ταλιμπάν πίστεψαν ότι η σφαίρα τους θα μας έκανε να σωπάσουμε»,  συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί είναι εκείνες οι οποίες υποφέρουν περισσότερο.
 
Η Μαλάλα έχει ήδη γράψει την αυτοβιογραφία της και αντίτυπα του βιβλίου, στα αγγλικά, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα βιβλιοπωλεία του Πακιστάν. Το βιβλίο στοιχίζει 599 ρουπίες -λιγότερο από 6 δολάρια- τιμή πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος του στις δυτικές χώρες.