Στους 1.058 ανέρχονται μέχρι αυτή τη στιγμή οι τραυματίες από τον σεισμό 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Τετάρτη (3/4) στην Ταϊβάν. Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι αρχές της χώρας προκειμένου να ανασύρουν από τα συντρίμμια επιζώντες.

Ads

Ήδη ανάμεσα στους δεκάδες ανθρώπους που έχουν διασωθεί, είναι και έξι εργάτες, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε λατομείο. Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές δεκάδες άλλους ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ορεινή περιοχή του νησιού.

Ο επίσημος απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα κάνει λόγο για εννέα επιβεβαιωμένα θύματα από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια. Τουλάχιστον 52 άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων.

Πάνω από 300 μετασεισμοί

«Ελπίζω να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα για να καταφέρουμε να εντοπίσουμε όλους τους εγκλωβισμένους ή αγνοούμενους και να τους βοηθήσουμε», ανέφερε στις δηλώσεις του σήμερα (4/4) ο πρωθυπουργός Τσεν Τσιεν-Ζεν στη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Ads

Περισσότερες από 300 είναι οι μετασεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα και η κυβέρνηση προειδοποιεί τους κατοίκους να δείξουν προσοχή, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο κατολισθήσεων ή πτώσης βράχων.

Οι προσωπικές ιστορίες και οι περιπτώσεις διάσωσης που αναδύονται είναι πολλές. Χθες εντοπίστηκαν 24 από τους περίπου 50 εργαζόμενους σε ξενοδοχειακή μονάδα. Οι άνθρωποι κατευθύνονταν προς το Taroko National Park. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής, η ομάδα είχε παγιδευτεί σε έναν αυτοκινητόδρομο που περνάει πάνω από φαράγγι και είναι και ο δρόμος ο οποίος συνδέει την πόλη Χουάλιεν με τις δυτικές ακτές της Ταϊβάν. Μια ομάδα επίσης 26 εργαζομένων έχει επίσης βρεθεί από την πυροσβεστική.

Προσπάθειες να διασωθούν εγκλωβισμένοι

Εντυπωσιακές ήταν οι προσπάθειες -με εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κέντρο επιχειρήσεων διάσωσης της Ταϊβάν- από  ελικόπτερο που πραγματοποιούσε πτήσεις για να διασώσει έξι εργαζόμενους παγιδευμένους σε λατομείο γύψου στην κομητεία Χουάλιεν. Μιλάμε για ένα σημείο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Από τις ομάδες διάσωσης έχουν βρεθεί δεκάδες άνθρωποι παγιδευμένοι σε δίκτυο τούνελ που έχει κατασκευαστεί σε αυτή την ορεινή περιοχή. Οι αρχές είναι σε επαφή με 101 ανθρώπους εγκλωβισμένους σε αυτά τα τούνελ ή σε απομονωμένες περιοχές, αλλά δεν έχουν επικοινωνία με 46 άλλους, οι οποίοι όμως θεωρείται ότι είναι καλά και ασφαλείς.