Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin έδωσε την Τρίτη το «πράσινο» φως για κοινοβουλευτική εξέταση ενός νόμου για τους γάμους ομοφυλόφιλων, ορόσημο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας, η οποία παραμένει θύμα διακρίσεων σε ένα αρκετά συντηρητικό βασίλειο, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

Η Ταϊλάνδη θα μπορούσε έτσι να γίνει η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που θα αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλόφιλων και η τρίτη στην Ασία – μετά την Ταϊβάν και το Νεπάλ. «Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει στους ανθρώπους να παντρεύονται και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα ζευγάρια που αποτελούνται από έναν άνδρα και μια γυναίκα», είπε η Σρέθα Ταβίσιν στον Τύπο στο τέλος μιας κυβερνητικής συνεδρίασης. «Θέλω να συγχαρώ όλο τον κόσμο» που ενήργησε υπέρ αυτού του αποτελέσματος, δήλωσε.

Η εξέταση αυτού του κειμένου από τους βουλευτές θα ξεκινήσει την Πέμπτη και ο νέος νόμος πρέπει να περάσει αρκετά εμπόδια πριν τεθεί σε ισχύ.

Το κείμενο που συζητήθηκε στοχεύει να τροποποιήσει τις αναφορές σε «άντρες» και «γυναίκες», «η σύζυγος» και «ο σύζυγος» στο νόμο περί γάμου, με σκοπό την αντικατάστασή τους με ουδέτερους όρους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής του κυβερνητικού εκπροσώπου, Καρόμ Πορνπολκλάνγκ.

Ads

Η Ταϊλάνδη είναι γνωστή για την ανοχή της, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της χώρας με βουδιστική πλειοψηφία παραμένει συντηρητική και η LGBT κοινότητα, παρόλο που είναι ορατή, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες και διακρίσεις. Τον Ιούνιο του 2022, η Ταϊλάνδη γιόρτασε την πρώτη πορεία υπερηφάνειας (Gay Pride) μετά από σχεδόν 16 χρόνια, και χιλιάδες ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους στην Μπανγκόκ για να απαιτήσουν την υιοθέτηση του γάμου ομοφυλοφίλων, σημειώνει το AFP.

Επίσης το 2022, οι βουλευτές της Ταϊλάνδης συμφώνησαν να εξετάσουν δύο νομοσχέδια που επιτρέπουν τους γάμους ομοφυλόφιλων και δύο άλλα που επιτρέπουν την συνένωση πολιτών. Όμως αυτή η διαδικασία διεκόπη αφού η τότε Κυβέρνηση διέλυσε τη Βουλή και άνοιξε τον δρόμο για τις γενικές εκλογές του Μαΐου.