Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν από την πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, κατά την επιχείρηση διάσωσης. Νωρίτερα τα μεγάλα πρακτορεία είχαν μεταδώσει πώς τα παιδιά που διασώθηκαν είναι έξι, ωστόσο, οι επίσημες πηγές μιλούν για τέσσερα. 

Ads

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, που συντονίζει την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 αγοριών και του προπονητή τους που εδώ και 15 ημέρες βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο λαβύρινθο των σπληλαίων είπε ότι η υγεία των παιδιών χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη δυνατή. Από το σημείο έχουν αναχωρίσει τέσσερα ασθενοφόρα χωρίς να έχουν δωθεί επίσημα περισσότερες πληροφορίες για την υγεία των παιδιών. 

Στο μεταξύ, η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διακοπεί και να συνεχιστεί σε 10 περίπου ώρες από τώρα. Κατά το δεύτερο στάδιο οι δύτες θα επιχειρήσουν να ανασύρουν μια ακόμη ομάδα παιδιών, αφήνοντας τελευταίο τον προπονητή τους. Η επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε από το πρωί, έπειτα από ημέρες αναβολών εξαιτίας των πολύ μεγάλων κινδύνων.

Το σχέδιο απεγκλωβισμού των παιδιών 

Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους απομακρύνονται «ένας – ένας», σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ομάδας διαχείρισης της κρίσης. Ο επικεφαλής υποστήριξε ότι μετά την απάντληση υδάτων το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής μπορεί να περπατηθεί. 

Τα παιδιά φοράνε μάσκες οξυγόνου «Full face». Δύο δύτες συνοδεύουν κάθε παιδί. Καθοδηγούνται από ένα καλώδιο που φτάνει απ’ άκρη σ’ άκρη. Στα πολύ στενά περάσματα πρέπει να βγάλουν τη φιάλη και να περνούν με τη βοήθεια των δυτών.

image

Επικίνδυνη διαδρομή

Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα μεγάλη και επικίνδυνη καθώς σε ορισμένα σημεία το λαγούμι της σπηλιάς που έχει πλημμυρίσει είναι ιδιαίτερα στενό. Υπενθυμίζεται ότι ένας δύτης έχασε τη ζωή του ενώ τοποθετούσε μπουκάλες οξυγόνου στην διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα παιδιά. 

«Δεν υπάρχει χρονικό όριο»

Ο επικεφαλής της επαρχίας διευκρίνισε πάντως το πρωί ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Ωστόσο, η απάντληση υδάτων φαίνεται ότι έκανε τις συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών πολύ καλύτερες. 

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό. Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Χθες το βράδυ έβρεξε καταρακτωδώς για μισή ώρα, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.