Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν υιοθέτησε την Τρίτη τροπολογία που επιτρέπει στα ζευγάρια προσώπων του ιδίου φύλου να υιοθετούν από κοινού παιδιά, απόφαση που χαιρετίστηκε ως «ένα μεγάλο βήμα μπροστά» για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Ads

Η Ταϊβάν διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο όσον αφορά τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ασία, μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου το 2019, η πρώτη σε αυτήν την περιοχή του κόσμου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα ζευγάρια των προσώπων του ιδίου φύλου εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν κάποιους περιορισμούς, κυρίως την αδυναμία να υιοθετήσουν μη βιολογικά τους παιδιά ή ο ένας εκ των δύο στο ζευγάρι να είναι ο νόμιμος γονιός του παιδιού που υιοθετείται από τον σύντροφό του.

Την Τρίτη, παραμονή της τέταρτης επετείου της θέσπισης του νόμου για τον γάμο για όλους, το κοινοβούλιο υιοθέτησε αυτήν την νέα τροπολογία.

Ads

Αυτή «διασφαλίζει όχι μόνον την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά ανταποκρίνεται επίσης στο υπέρτατο συμφέρον τους», δήλωσε η βουλευτής Φαν Γιούν, τυλιγμένη σε σημαία με το ουράνιο τόξο.

«Στο μέλλον οι σύζυγοι και οι γονείς, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, θα μπορούν να έχουν πλήρη νομική προστασία», βεβαίωσε.

Η τροπολογία αυτή υιοθετήθηκε μετά την απόφαση που έλαβε πέρυσι οικογενειακό δικαστήριο της πόλης Καοχσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, υπέρ παντρεμένου ομοφυλόφιλου για να μπορέσει να υιοθετήσει το μη βιολογικό παιδί του συζύγου του, στην πρώτη δικαστική απόφαση αυτού του είδους.

«Έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής εργασίας, το κοινοβούλιο υιοθέτησε τελικά σήμερα το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία χωρίς δεσμούς αίματος από τα ζευγάρια προσώπων του ιδίου φύλου», σημείωσε παράλληλα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της σε ανακοίνωσή της, η Ένωση της Ταϊβάν για την Προώθηση των Δικαιωμάτων στον Πολιτικό Γάμο.

Η Ένωση χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη αναγνώριση τον Ιανουάριο από την Ταϊβάν του διεθνικού γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Προηγουμένως στους αλλοδαπούς δεν επιτρεπόταν να παντρευτούν τον Ταϊβανέζο σύντροφό τους αν αυτοί προέρχονταν από περιοχές στις οποίες απαγορεύεται ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας.

Μετά τη νομιμοποίηση το 2019 του γάμου ανάμεσα σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, τουλάχιστον 7.000 ζευγάρια του ιδίου φύλου παντρεύτηκαν στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιοποιήθηκαν το 2021.

Η Ένωση υπογράμμισε σήμερα ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να εξασφαλίσει πλήρη δικαιώματα για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, κυρίως την αναγνώριση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου μεταξύ Ταϊβανέζων και Κινέζων.