Σε μια δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει πολλά από τα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων, εξαιτίας της έλλειψης χιονοπτώσεων.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο Anzère, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένες πίστες καθώς δεν είχε πέσει αρκετό χιόνι. Η περιοχή μάλιστα γνώρισε φέτος ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φτάνοντας τους 20,9C στη βορειοδυτική Ελβετία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως σημειώνει το BBC, η κατάσταση αυτή είναι ένας «προάγγελος» του τι περιμένει τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Έτσι, πολλά κέντρα βρίσκονται σε δίλημμα: να κλείσουν ή να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, σε έναν κόσμο που μπορεί το χειμώνα να έχει ζέστη;
Η κλιματική αλλαγή, μπορεί τώρα να μετατρέψει το σκι σε «απειλούμενο χόμπι», αφού η περίοδος που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό μειώνεται δραστικά. Την ίδια ώρα μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι έντονες βροχοπτώσεις στα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων συνέβαλαν στο λιώσιμο του χιονιού με αποτέλεσμα κάποιος, αντί για χιόνι, να βλέπει λάσπη.
Μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι και η εξαφάνιση των παγετώνων. Τα αλπικά θέρετρα, όπως το Tignes στη Γαλλία, βασίζονται στους παγετώνες για την κάλυψη του χιονιού και την παροχή νερού. Στις ευρωπαϊκές Αλπεις όμως οι παγετώνες αναμένεται να εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς μέχρι το 2100.
Επίσης το λιώσιμο των παγετώνων θα μπορούσε να οδηγήσει και σε σοβαρές πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους στην κοιλάδα και να αυξήσει τον κίνδυνο χιονοστιβάδων. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του 2017 από το Ινστιτούτο Ερευνας Χιονιού και Χιονοστιβάδων, οι Αλπεις θα μπορούσαν να χάσουν έως και το 70% της χιονοκάλυψής τους έως το 2100 εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν. Αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί κάτω από τους 2C, η μείωση της χιονοκάλυψης θα περιοριστεί στο 30%, σύμφωνα με τη μελέτη.
Παρόμοιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ, καθώς εκεί η χιονοδρομική περίοδος συρρικνώθηκε κατά μέσο όρο 34 ημέρες μεταξύ 1982 και 2016.
Ένας τρόπος που σκέφτονται τα χιονοδρομικά κέντρα ως λύση, είναι το τεχνητό χιόνι. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη, τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται κάτω από τα 1.800-2.000 μέτρα θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να βασίζονται στο τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές μόνο τις υψηλότερες πίστες τους, ενώ οι πίστες σε χαμηλότερο υψόμετρο είναι πολύ πιθανό να κλείσουν.
Τέλος, μέσα στην απόγνωσή του, ορισμένοι ρίχνουν προστατευτικές κουβέρτες από συνθετικό υλικό στους παγετώνες, για να σταματήσουν το λιώσιμό τους το καλοκαίρι. Η τεχνική αυτή, σύμφωνα με μελέτη, μπορεί να μειώσει το λιώσιμο κατά 50%-70%, ωστόσο είναι εξαιρετικά δαπανηρή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >