Οι Κινέζοι άντρες που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης συντρόφου, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια βρίσκουν τη διαδικασία αυτή ιδιαίτερα στρεσογόνο και δύσκολη. Αιτία δεν είναι άλλη από τις κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων ετών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια ανησυχητική έλλειψη γυναικών, που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν τις συντρόφους ή και τις συζύγους του κινεζικού ανδρικού πληθυσμού. Πάνω σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, ένας νέος επαγγελματικός κλάδος παροχής υπηρεσιών ανθεί, με στόχο την προετοιμασία και τη διδασκαλία των ανδρών για την κατάκτηση της ερωτικής τους ευδαιμονίας. Αυτά είναι τα σχολεία φλερτ της Κίνας.

Ads

Στην πόλη Jinan της Κίνας, ο 27χρονος Zhang Zhenxiao δεν είχε συνάψει ποτέ του σχέση με κοπέλα. Όπως πολλοί άνδρες στη χώρα του, δεν ήξερε από που να ξεκινήσει για να αλλάξει η ερωτική ζωή του. Έτσι, μη έχοντας τίποτα να χάσει, ο Zhang απευθύνθηκε σε έναν dating coach.

image

Εικόνες από τα σχολεία φλερτ της Κίνας.

Ads

Το σχολείο φλερτ, με όνομα “Fall in Love Emotional Education”, το οποίο απευθύνεται σε ετεροφυλόφιλους άντρες, του έχει διδάξει μέχρι στιγμής πώς να περιποιείται τον εαυτό του, να πλησιάζει μια γυναίκα και να φλερτάρει εκμεταλλευόμενος την τεχνολογία των smartphones.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν την ικανότητα να συνάψουν μια σχέση», δήλωσε ο Zhang, ο οποίος συμμετείχε σε τριήμερο ταχύρυθμο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των διακοπών του. «Πολλές φορές, δεν είναι ότι κάτι συμβαίνει με εμάς. Είναι ότι εμείς δεν γνωρίζουμε ποιες λεπτομέρειες πρέπει να προσέξουμε».

Η διαδικασία του να βγαίνει κανείς ραντεβού είναι δύσκολη παντού, είναι όμως αναμφισβήτητα δυσκολότερη για τους Κινέζους που ψάχνουν για μια γυναίκα. Η μέχρι πρότινος ισχύουσα πολιτική της Κίνας που επέτρεπε στις οικογένειες να έχουν μόνο ένα παιδί, εφαρμοζόταν σε μια χώρα με ισχυρή πολιτισμική προτίμηση στα αγόρια και οδήγησε πολλά ζευγάρια στο να τερματίσουν εγκυμοσύνες όπου τα έμβρυα ήταν θηλυκά. Η πρακτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το 2016 να υπάρχουν περίπου 33,6 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα για όσους που δεν έχουν χρήματα», δήλωσε ο Li Yinhe, εξέχων ακαδημαϊκός μελετητής της σεξουαλικότητας στην Κίνα.

Η Κίνα ανησυχεί για τις μοναχικές καρδιές της. Οι εφημερίδες προειδοποιούν ότι ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανδρών στην Κίνα που δεν βρίσκουν σύντροφο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του trafficking, των εγκλημάτων σεξουαλικής φύσης και στην κοινωνική αστάθεια. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση προσπαθεί και η ίδια να κάνει συνοικέσια για τους άνδρες της.

Τον Ιούνιο, η Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας, ένας χώρος κατάρτισης για πολλούς κορυφαίους αξιωματούχους, διοργάνωσε μια μεγάλη διοργάνωση speed dating για 2.000 νεαρούς singles στην ανατολική επαρχία Zhejiang. Τον ίδιο μήνα, η Κινεζική Ομοσπονδία Γυναικών, στη βορειοδυτική επαρχία Gansu, βοήθησε να διοργανωθεί μια παρόμοια εκδήλωση για τους «εναπομείναντες άνδρες και γυναίκες», έναν όρο που χρησιμοποιείται στην Κίνα και αναφέρεται σε ανύπαντρους πολίτες ηλικίας 20 ετών και άνω.

image

Πως να τραβήξετε την καλύτερη selfie.

Για δεκαετίες, οι γάμοι στην Κίνα γίνονταν μέσω συνοικεσίων μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων οικογενειών. Σε ορισμένα μέρη, οι γονείς εξακολουθούν να τοιχοκολλούν τα βιογραφικά των ελεύθερων παιδιών τους με την ελπίδα να ενδιαφερθεί κάποια επίδοξη νύφη.

Ο γάμος ήταν μια χρήσιμη κοινωνική δέσμευση, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Ακόμη και όταν η έννοια της «ελευθερίας στον έρωτα» έγινε δημοφιλής μετά το 1950, υπήρχαν λίγοι χώροι ώστε οι πολίτες να κοινωνικοποιούνται και να φλερτάρουν ελεύθερα. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το προγαμιαίο σεξ ήταν παράνομο στην Κίνα.

Ο dating coach του Zhang, Zhang Mindong, δήλωσε ότι ήταν κάποτε σαν τους άνδρες που διδάσκει. Ένας αυτοαποκαλούμενος «ηττημένος» ή “diaosi”, ο Zhang Mindong δήλωσε ότι υπέστη έναν οδυνηρό χωρισμό το 2012. Απέθεσε τις ελπίδες του στο διαδίκτυο για να βρει λύσεις και ανακάλυψε τον όρο “pick-up artist”.

Ο Zhang Mindong ξεκίνησε το σχολείο φλερτ του στην ανατολική πόλη Jinan το 2014, που τώρα λειτουργεί μαζί με τον Cui Yihao, 25 ετών και τον Fan Long, 29. Το κόστος των υπηρεσιών τους κυμαίνετι από τα 45 δολάρια για ένα online μάθημα, έως περίπου 3.000 δολάρια για το one-on-one coaching. Παρόμοια σχολεία έχουν ανοίξει σε αρκετές κινεζικές πόλεις τα τελευταία χρόνια.

Ο αριθμός των μαθητών που λαμβάνουν μαθήματα στο “Fall in Love Emotional Education” έχει αυξηθεί από τον έναν το 2014, σε πάνω από 300 σήμερα, σύμφωνα με τον Zhang Mindong. Περίπου το 90% των αποφοίτων καταλήγουν με συντρόφους, αναφέρει στους New York Times.

image

Στην πρώτη συνάντηση των σεμιναρίων, ο περισσότερος χρόνος αφιερώνεται σε ενδυματολογικές συμβουλές. «Αφού συνάψουν σχέση με μια γυναίκα, πολλοί Κινέζοι παραμελούν τον εαυτό τους. Δεν πλένουν τα μαλλιά τους, δεν αλλάζουν τα ρούχα τους και γενικά δεν φροντίζουν την υγιεινή τους», αναφέρει ο Zhang Mindong. «Αυτό δεν συμβαίνει όμως και για τις γυναίκες, και γι ‘αυτό τόσοι πολλοί Κινέζοι αδυνατούν να έχουν μια μακροχρόνια σχέση».

Τα ενδυματολογικά makeovers ακολουθούνται από φωτογραφίσεις για τους μαθητές και συμβουλές για το πως να τραβήξει κανείς την καλύτερη selfie. Για να δείξει στους μαθητές του με τι έχουν να κάνουν, ο Zhang Mindong τους δείχνει το προφίλ μιας ελκυστικής γυναίκας σε μια εφαρμογή γνωριμιών, που έχει συγκεντρώσει likes από 7.000 άνδρες. «Αυτό είναι το περιβάλλον στην Κίνα», αναφέρει.

Αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για το dating στην ψηφιακή εποχή. Στην Κίνα, όπου το διαδίκτυο έχει φέρει την επανάσταση στην κοινωνική ζωή, η γνωριμία ενός ατόμου γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στο WeChat, μια δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιείται από σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Οι περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην Κίνα συνήθως ξεκινούν ή τελειώνουν με τους ανθρώπους να σαρώνουν τους WeChat QR κώδικες του άλλου – μια πρακτική γνωστή ως saoing – ή να γίνονται φίλοι στο WeChat. Πολλές γυναίκες σχηματίζουν τις εντυπώσεις τους για τους άνδρες βασισμένες σε φωτογραφίες στο “Moments” του WeChat, ένα εργαλείο που μοιάζει με το Facebook.

image

Τα μαθήματα, που διεξάγονται σε ένα διαμέρισμα στο χώρο του Πανεπιστημίου Shandong, έχουν αέρα αδελφικής συντροφικότητας – οι φοιτητές, συγκεντρωμένοι σε ένα καναπέ κρατούν σημειώσεις σε σημειωματάρια, γελούν με την καρδιά τους και προπονούνται στο δύσκολο παιχνίδι του φλερτ.

Ο Zhang Zhenxiao ποτέ δεν είχε μάθει πώς να μιλά με μια γυναίκα. Το γυμνάσιό του απαγόρευε στους μαθητές να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με άτομα του αντίθετου φύλου. Οι γονείς του είχαν ένα κανονικό γάμο.

Τώρα, βιώνει την πίεση του να αποκατασταθεί και να κάνει και ο ίδιος οικογένεια. Είναι σε φάση αναζήτησης για την ιδανική σύντροφο.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ελεύθερες γυναίκες που είναι ακριβώς σαν εμένα», αναφέρει, «όλοι λαχταρούν για αγάπη».

Με πληροφορίες από το BBC και τους New York Times.