Παντελόνια, εσώρουχα και αξεσουάρ. Μπλούζες και γιλέκα, άμφια και μαντήλια. Είναι τα ρούχα που φόρεσε η χρονιά που φεύγει. Μερικά μυρίζουν κάπνα και αρμύρα άλλα ρατσισμό και έμφυλη βία, τρόμο, απογοήτευση και θυμό.

Ads

Μάρτιος

Μια αυτοσχέδια κουκούλα στο κεφάλι του ενός από τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που έχασαν τον δρόμο τους και πέρασαν τα σύνορα. Η Τουρκία δείχνει τα δόντια της. Οι δυο έλληνες αξιωματικοί θα αποφυλακισθούν μετά από 167 ημέρες.

image

Ads

Μάιος

Τα μανικετόκουμπα του Καρόλου με την ελληνική σημαία. Ο διάδοχος έλκει σε κάποιον βαθμό και την καταγωγή του από την Ελλάδα. Το θυμάται ενίοτε και το τιμά με τα αξεσουάρ του.

image

Ο αστακός-κόσμημα στον λαιμό της ελληνίδας celebrity. Η αβάσταχτη ελαφρότητα της μπουρζουαζίας ή αλλιώς: η χλιδή που σου κάθεται στο λαιμό.

image

Το παντελόνι με τα μπατζάκια δεμένα κόμπο λίγο πιο ψηλά από τα ανύπαρκτα γόνατα. Ο Παλαιστίνιος Fadi Abu Salah με τη σφεντόνα, σκοτώνεται τελικά στις 14 Μάη, πάνω στο αμαξίδιό του. Μερικούς δεν τους παίρνει να γονατίσουν.

image

Ιούνιος

Μια γραβάτα δώρο από τον γείτονα. Για τη συμφωνία. Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ καταλήγουν σε συμφωνία για την ονομασία της δεύτερης, στις Πρέσπες. Το όνομα: “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Οσονούπω έρχεται και η πρόταση για το Νόμπελ.

image

Ιούλιος

Βρεγμένα ρούχα το πρόσωπο, αποπνικτική ατμόσφαιρα και φλόγες που πετάγονται από παντού. Το Μάτι ολοκαύτωμα μέσα σε λίγες ώρες. 100 άνθρωποι νεκροί. Δεκάδες τραυματίες , ανάμεσά τους ακόμη και μωρά. Μια ολόκληρη περιοχή στάχτη. Κούτσουρα και καμμένες σωροί στους δρόμους δίπλα σε κουφάρια αυτοκινήτων. Μόνη διαφυγή από τη θάλασσα. Φρίκη.

image

Σεπτέμβριος

Ένα παπούτσι πεταμένο μπροστά στη βιτρίνα, πάνω στα σπασμένα γυαλιά, δίπλα στα αίματα. Λιντσάρισμα. Αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: «Θα τον σκοτώσεις; Πάτε καλά, είσαστε ζώα;» Ένας. Άντε δύο. Ανάμεσα σε δεκάδες. Οι άλλοι απλώς κοιτούσαν.

image

Μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας, ένα ράσο σετάκι με αντιασφυξιογόνα μάσκα κι ένα κατεβασμένο παντελόνι, όλα σε διαδήλωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Είναι φορές που η ζωή στήνει τόσο σουρεαλιστικές σκηνές που και το παραμικρό σχόλιο είναι περιττό.

image

Οκτώβριος

Ένα κόκκινο πλισέ φόρεμα με το καρτελάκι τιμής να κρέμεται και να ανεμίζει σε κάθε βήμα. Πώς να μην το δει ο φακός; Όλα τα βλέμματα στην νιόπαντρη Μέγκαν. Πριγκιπική γκάφα.

image

Νοέμβριος

Το δαντελένιο στριγκ που αθώωσε τον βιαστή σε κορνίζα. Οι γυναίκες της Ιρλανδίας στους δρόμους του Μπέλφαστ. Το ίδιο και ο βιαστής.

image

Οι μπότες του δικαστή Dread πάνω στην πλάτη και το κεφάλι διαδηλωτή. Όχι, δεν είναι από 90s εμφάνιση στη Eurovision s.a.g.a.p.o. έσ-έι-τζι-έι-πι-ο, είναι η πραγματική ζωή στη Βραζιλία, σε διαδήλωση αμέσως μετά την εκλογή του Μπολσονάρο.

image

Η φανέλα με το όνομα του Αντετοκούμπο στην πλάτη του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο Τσίπρας παίρνει θέση απέναντι στο τηλεοπτικό ρατσιστικό παραλήρημα στρέφοντας τα νώτα του στον ρατσισμό.

image

Δεκέμβριος

Ένας στηθόδεσμος μόνο σε ένα άψυχο νεανικό κορμί πεταμένο στη θάλασσα της Λίνδου. [Χωρίς φωτογραφία – όλες οι φωτογραφίες δεν είναι για να βγαίνουν στον αέρα]. Άγριο, ειδεχθές, πρόστυχο, άνανδρο έγκλημα που συνταράσσει όλη την Ελλάδα. Ελένη.

Ένα εκατομμύριο κίτρινα γιλέκα στους δρόμους του Παρισιού. Το κίνημα ξεσπάει ως αντίδραση στις τιμές των καυσίμων αλλά σύντομα, ο κάθε διαδηλωτής γράφει το δικό του σύνθημα στην πλάτη του κίτρινου γιλέκου του. “Gillets Jaunes” γεμίζουν όλη τη Γαλλία. «Είναι επανάσταση» γράφει ένας διαδηλωτής.
Είναι η χρονιά που μόλις τέλειωσε.

image