Τελικά, οι δηλώσεις του Σπάικ Λι και η «απειλή» για μποϊκοτάζ των Όσκαρ, όπως και του  Γουίλ Σμιθ- οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να παραστούν στην φετινή τελετή απονομής- είχαν αποτέλεσμα.

Ads

Η πολεμική για τις «λευκές» υποψηφιότητες ανάγκασε την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, να λάβει μία σειρά από «ιστορικά μέτρα», κυρίως για να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από τη συζήτηση που άνοιξε για την έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ των μελών της όπως και στις επιλογές της.

Όπως ανακοίνωσε η Τσέριλ Μπουν Άιζακς, η Αφροαμερικανίδα πρόεδρος της Ακαδημίας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών της ήταν ομόφωνο να αυξηθεί η «διαφορετικότητα».

Έτσι, μέχρι το 2020, θα έχουν διπλασιαστεί «οι γυναίκες μέλη της ή τα μέλη της που προέρχονται από εθνικές και φυλετικές μειονότητες».

Ads

image

«Η Ακαδημία θα κάνει την κίνηση αυτή χωρίς να περιμένει να καλύψει ο κλάδος την καθυστέρηση» σε όρους φυλετικής διαφορετικότητας, δήλωσε η Τσέριλ Μπουν Άιζακς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΜποϊκοτάζ στα Όσκαρ για την απουσία μαύρων ηθοποιών από τις υποψηφιότητες

Η Άιζακς είχε εκφράσει πριν από μερικές ημέρες την απογοήτευσή της από τη βραδύτητα των αλλαγών στον θεσμό.

image

Ο οργανισμός αριθμεί αυτήν τη στιγμή 6.261 μέλη με δικαίωμα ψήφου (7.152 συνολικά), που όλα εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τον διπλασιασμό αυτόν «ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα αντιπροσωπεύσουν το 48% του συνόλου των μελών μας που ψηφίζουν και οι εθνικές και φυλετικές μειονότητες πάνω από το 14%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΌσκαρ: Δώδεκα υποψηφιότητες για την «Επιστροφή»

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα μέλη της κινηματογραφικής Ακαδημίας είναι αυτή τη στιγμή κατά 76% άνδρες και κατά 93% λευκοί. Η εθνική και φυλετική σύνθεση των μελών της Ακαδημίας ήταν έως τώρα μυστική.

Δικαίωμα ψήφου μόνο για 10 χρόνια

Μια επίσης σημαντική αλλαγή είναι τα νέα μέλη της Ακαδημίας θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για δέκα χρονια και όχι πλέον ισοβίως. Το δικαίωμα αυτό θα ανανεώνεται μόνο αν τα μέλη είχαν κινηματογραφική δραστηριότητα στη διάρκεια της δεκαετίας αυτής. Άλλωστε, έρευνα των Los Angeles Times πριν από μερικά χρόνια είχε εντοπίσει ότι, μεταξύ των μελών της Ακαδημίας είναι και πρόσωπα τα οποία έχουν εγκαταλείψει εντελώς την βιομηχανία του σινεμά, αλλά εξακολουθούν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ -όπως μία καλόγρια και ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου. 

image

Ισόβιο δικαίωμα ψήφου θα αποκτά κάποιος μόνο έπειτα από τρεις δεκαετίες δραστηριότητας στη βιομηχανία ή, αφού πέτυχε να είναι υποψήφιος ή να κερδίσει ένα Όσκαρ.

Πολεμική για τις υποψηφιότητες

Η Ακαδημία έχει βρεθεί εδώ και μέρες στο επίκεντρο μιας πολεμικής και πιέσεων για να αναλάβει δράση αφού παρουσίασε για δεύτερη διαδοχική χρονιά μια επιλογή 20 αποκλειστικά λευκών ηθοποιών ως φιναλίστ για τα Όσκαρ.

Σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου, όπως ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι, αλλά και οι ηθοποιοί Γουίλ Σμιθ και η σύζυγός του Τζέιντα Πίνκετ-Σμιθ αποφάσισαν να μην παραστούν στην τελετή απονομής των βραβείων αυτών στις 28 Φεβρουαρίου.

image

Ράμπλινγκ: Ίσως οι μαύροι ηθοποιοί δεν άξιζαν την υποψηφιότητα

H Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ, υποψήφια στην κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου στα βραβεία Όσκαρ, εξέφρασε χθες, την εκτίμηση ότι η αντίδραση του Αμερικανού σκηνοθέτη Σπάικ Λι, που αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη φυλετικής ποικιλίας στις υποψηφιότητες, είναι «ρατσιστική για τους λευκούς».

«Συμβαίνει το αντίθετο, είναι ρατσιστικό, ρατσιστικό για τους λευκούς. Δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε εάν αυτό πραγματικά ισχύει, όμως πιθανόν οι μαύροι ηθοποιοί να μην άξιζαν να περάσουν στην τελική φάση» δήλωσε η ηθοποιός στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Η ίδια απέρριψε επίσης την ιδέα του Σπάικ Λι να τηρηθούν ποσοστώσεις προκειμένου οι εκπρόσωποι των μειονοτικών ομάδων να περιλαμβάνονται πάντα στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων.

«Γιατί να ταξινομούμε τους ανθρώπους; Θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα λέει: Είστε πολύ το ένα, πάρα πολύ μαύροι, πάρα πολύ λευκοί ή λιγότερο όμορφοι… Άραγε, θα ταξινομούμε τους πάντες για να δημιουργούμε μειονότητες παντού;» είπε η Βρετανίδα ηθοποιός που είναι υποψήφια για την ερμηνεία της στην ταινία «45 χρόνια» του Άντριου Χέι.

Η συνέντευξη της έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.