Τα Όσκαρ απέρριψαν ακόμη μία φορά την πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εμφανιστεί για λίγα λεπτά στην 95η τελετή του θεσμού. Πέρυσι η Ακαδημία είχε απορρίψει ξανά σχετική πρόταση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι έχει εμφανιστεί για να μιλήσει για τον πόλεμο της Ουκρανίας σε απονομές βραβείων, κινηματογραφικά φεστιβάλ, ακόμα και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ακαδημία αγνοεί τον Ζελένσκι, ο οποίος ήλπιζε να συνεχίσει τις εμφανίσεις, έπειτα από εκείνη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον περασμένο μήνα, όπου παρουσιάστηκε διαδικτυακά.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Variety, πηγές αναφέρουν ότι συνεργάτης του Ζελένσκι έκανε έκκληση στην Ακαδημία να συμπεριλάβει τον πρόεδρο της Ουκρανίας στη διοργάνωση, αλλά αυτό δεν προχώρησε. Εν τω μεταξύ, η Ακαδημία Κινηματογράφου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ads

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ζελένσκι έχει εμφανιστεί στα Φεστιβάλ Καννών και Βενετίας μέσω δορυφόρου. Επιπλέον, συμμετείχε στα βραβεία Grammy και μέσω της οθόνης, παρενέβη στην έναρξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η Ακαδημία δεν είναι ο μόνος θεσμός που απέρριψε τον Ζελένσκι. Τον Σεπτέμβριο, η ομάδα του Ουκρανού προέδρου προσέγγισε τους διοργανωτές του φεστιβάλ στο Τορόντο για έναν σύντομο χαιρετισμό, αλλά κι εκεί η εξέλιξη δεν ήταν θετική.

Εκπρόσωπος του Φεστιβάλ, εκείνη τη χρονική περίοδο δήλωσε ότι το φεστιβάλ «συμπαραστέκεται στους Ουκρανούς και είναι υπερήφανο που παρουσιάζει το βάθος και τη δημιουργικότητα των Ουκρανών κινηματογραφιστών στο φετινό φεστιβάλ».