Ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προσπαθεί να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες μακροπρόθεσμα για την Ευρώπη.

Ads

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονας της προσέγγισής τους με την Κίνα στον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε στο φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία ότι θα ήταν μοιραίο για τη Δύση να παρασυρθεί από τη διάθεση της στιγμής, ξεχνώντας τον ρόλο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων.

Ο 98χρονος υπογράμμισε ακόμη ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει σύντομα: «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο προηγούμενο status quo. Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», δήλωσε συγκεκριμένα.

Η επιστροφή στο προηγούμενο status quo (status quo ante ειδικότερα), σημαίνει «όπως ήταν τα πράγματα πριν». Τα σχόλια του Κίσινγκερ λοιπόν υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση θα επέστρεφε εκεί που βρισκόταν στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή με την Ρωσία να ελέγχει επίσημα την Κριμαία και ανεπίσημα μέρος του Ντονμπάς.  Ωστόσο, οι Ουκρανοί απορρίπτουν αυτή την ιδέα, με τον Ζελένσκι να έχει δηλώσει πως δεκτή θα είναι μόνο η παραίτηση της Ρωσίας από τις αξιώσεις της, και όχι το αντίθετο.

Ads

O ισχυρισμός του Κίσινγκερ απηχεί και το κεντρικό άρθρο (editorial) των New York Times, που πριν από λίγες ημέρες ανέφερε πως εάν η σύγκρουση οδηγηθεί τελικά σε διαπραγματεύσεις, τότε η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να λάβει κάποιες οδυνηρές αποφάσεις για τα εδάφη που θα απαιτεί ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο βετεράνος πολιτικός είπε ακόμη ότι η Ρωσία ήταν ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης για 400 χρόνια και αποτέλεσε εγγυητή της ισορροπίας των δυνάμεων στην περιοχή σε κρίσιμες στιγμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία να αποξενωθεί εντελώς από την Ευρώπη, αναζητώντας μια συμμαχία κάπου αλλού. Κάτι τέτοιο, όπως τόνισε, θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικές αποστάσεις «επιπέδου Ψυχρού Πολέμου», οι οποίες «θα μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω».

«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκριθούν στον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα έπρεπε να είναι ένα ουδέτερο κράτος, παρά το σύνορο της Ευρώπης.