Το μέλλον ζουν οι κάτοικοι ορισμένων περιοχή του πλανήτη κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς ήδη υποδέχθηκαν το νέο έτος, αλλά και τη νέα δεκαετία.

Ads

Η Πρωτοχρονιά 2020 ήταν φαντασμαγορική στη Νέα Ζηλανδία, όπου πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό, ενώ στην Αυστραλία η πρωτοβουλία της δημάρχου για λαμπρές εκδηλώσεις και πυροτεχνήματα επικρίθηκε σφόδρα λόγω της καταστροφικής πύρινης λαίλαπας με δύο νεκρούς που έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην πολιτεία.

Βέβαια η γεωγραφική περιοχή που υποδέχεται πάντα το νέο έτος είναι το σύμπλεγμα νησιών του Ειρηνικού Σαμόα και Κιριμπάτι.

Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, η οποία τους τοποθετεί ακριβώς στα δυτικά μιας ακανόνιστης γραμμής διεθνών συνόρων, αυτοί οι δύο πολυνησιακοί προορισμοί που βρίσκονται στο μέσο μεταξύ Χαβάης και Νέας Ζηλανδίας είναι οι πρώτοι που χαιρετίζουν το νέο έτος.

Ads

Για τον υπόλοιπο κόσμο οι ημερoμηνίες καθορίζονται από τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας, η οποία αποτελεί ένα τεχνητό όριο που δημιουργήθηκε το 1984 για να χωρίσει τις διαδοχικές ημερομηνίες του ημερολογίου σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση. Ορίστηκε μια γραμμή μήκους 180 μοιρών, που χωρίζουν Βορρά και Νότο σε όλη την Υδρόγειο έναντι των γραμμών γεωγραφικού πλάτους που τρέχουν ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, όταν περάσει την ημερολογιακή γραμμή, γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο ταξιδιώτης στο χρόνο. Περνώντας τη γραμμή της Δύσης μπορείς να βρεθείς χρονικά μέχρι και μία μέρα πίσω.

Στην περίπτωση, όμως, των δύο πιο πάνω νησιών τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι τα πιο κοντινά στην δυτική πλευρά της γραμμής, νικώντας έτσι τη Νέα Ζηλανδία και τα άλλα νησιά του Ειρηνικού όπως τα Marshall που βρίσκονται στη δύση.