Τα κρούσματα πειρατείας σε όλο τον κόσμο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς, με τους σομαλούς πειρατές να κρατάνε τα πρωτεία και να δρουν μακριά από της ακτές της χώρας για να αποφεύγουν τις ναυτικές περιπόλους.

Ads

Το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας (IMB) ανακοίνωσε πως το κέντρο του στην Κουάλα Λουμπούρ κατέγραψε 39 καταλήψεις πλοίων από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τις 34 της περασμένης χρονιάς και μόλις 11 το 2006.

Ο συνολικός αριθμός περιστατικών πειρατείας παγκόσμια–επιθέσεις και καταλήψεις πλοίων–μειώθηκε κατά 5,5% , επισημαίνει το Γραφείο στην τετραμηνιαία έκθεσή του.

“Οι σομαλοί πειρατές δρουν μακριά από τις ναυτικές περιπόλους στον Κόλπο του Αντεν και σε γειτονικές μεγάλες θαλάσσιες περιοχές”, διευκρίνισε ο Νόελ Τσουνγκ, επικεφαλής του IBM.

Ads

Βαριά οπλισμένοι σομαλοί πειρατές εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα και αυτοπροωθούμενες βομβίδες ευθύνονται για τις 35 από τις 39 καταλήψεις πλοίων.

Το 2009 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα επεισόδια πειρατείας (406), όμως λόγω της ισχυρής ξένης ναυτικής παρουσίας στον Κόλπο του Αντεν οδήγησε στη μείωση των επεισοδίων στην περιοχή.

“Όμως η περιοχή είναι τεράστια και τα πολεμικά πλοία δεν μπορούν να την καλύψουν”, υπογραμμίζει το IΜΒ.

Σύμφωνα με το Γραφείο, η θαλάσσια περιοχή που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, εκτός τον Κόλπο του Αντεν, είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου πειρατές κατέλαβαν 21 πλοία τη χρονιά αυτή, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2009.