Ο γενικός ξεσηκωμός νίκησε τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας υποχωρεί στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» και παγώνει την αύξηση της τιμής των καυσίμων.Ο γενικός ξεσηκωμός νίκησε τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας υποχωρεί στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» και παγώνει Ο γενικός ξεσηκωμός νίκησε τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας υποχωρεί στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» και παγώνει την αύξηση της τιμής των καυσίμων.Ο γενικός ξεσηκωμός νίκησε τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας υποχωρεί στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» και παγώνει την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» δεν φαίνεται να μένει όμως μόνο εκεί και διαμηνύει πώς τα καύσιμα είναι μόνο η αρχή, διεκδικώντας αύξηση των μισθών και των συντάξεων.Ο γενικός ξεσηκωμός νίκησε τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας υποχωρεί στα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» και παγώνει την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Την ίδια στιγγμή η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς 8 στους 10 Γάλλους αποδοκιμάζουν την πολιτική στάση του.

Ads

Μετά τις κινητοποιήσεις που έβαλαν φωτιά στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε την αναστολή στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας για ένα εξάμηνο, που προβλεπόταν να επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου, ευελπιστώντας να δοθεί ένα τέλος στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Η αναστολή αυτή  θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές. «Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», φέρεται να είπε στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem ο Φιλίπ.

Στις επίσημες δηλώσεις του ο Εντουάρ Φιλίπ σημείωσε πως «όλοι οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν. Αλλά όλοι οι Γάλλοι έχουν επίσης το δικαίωμα στην ασφάλεια. Η κυβέρνηση δεν δέχεται τη βία…Οι υποκινητές αυτών των πράξεων θα τιμωρηθούν. Εάν πραγματοποιηθεί μία νέα κινητοποίηση το Σάββατο, πρέπει να γίνει ήρεμα». «Τώρα είναι η ώρα για διάλογο. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι όταν βάζουμε τους Γάλλους γύρω από ένα τραπέζι, βρίσκουμε λύσεις. Αυτό προτίθεμαι να κάνω», σημείωσε. Παράλληλα, ο Φιλίπ ανέφερε ότι «εάν οι φόροι μειωθούν, τότε και οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν», και για αυτόν το λόγο προανήγγειλε «δημόσιο διάλογο για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες που θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου.

Η ανακοίνωση αυτής της υποχώρησης, κάτι που η κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι τώρα κατηγορηματικά, γίνεται έπειτα από περισσότερο από δύο εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων σ’ όλη τη Γαλλία, που κορυφώθηκαν με τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι. «Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο για να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε ο Φιλίπ.

Ads

Αρχικά, σε μια προσπάθεια να εκτονοθεί η κρίση, ο Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Φιλίπ να συνομιλήσει με αξιωματούχους αλλά και εκπροσώπους των κομμάτων και των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να τον συναντήσουν, λέγοντας: «Δεν θα ωφελήσει σε τίποτα να πάμε. Η κυβέρνηση ψάχνει μόνο να επικυρώσει ένα επικοινωνιακό σχέδιο. Δεν θέλουμε να μας χρησιμοποιήσουν για μαριονέτες». Τελικά,ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συναντήθηκε με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό  και τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, οι οποίοι απαίτησαν το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα.

Υπενθυμίζεται πως η μη αύξηση των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν και αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες. Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό του αντίκτυπου των διαδηλώσεων, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 23% – 6 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό της δημοτικότητας του Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%. Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, όταν ο Ολάντ θεωρείτο ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.