Ένα χρόνο μετά τη γέννησή τους τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν στη Γαλλία για ένα Σαββατοκύριακο με πάνω από 270 προγραμματισμένες διαδηλώσεις. Μαζί τους επέστρεψε και η αστυνομική καταστολή αφού ήδη υπάρχουν 90 τραυματίες και έχουν γίνει 260 συλλήψεις. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τα «κίτρινα γιλέκα» άρχισαν να διαδηλώνουν εξαιτίας των φόρων στα καύσιμα, όμως γρήγορα άρχισαν να κυριαρχούν αιτήματα για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αύξηση των μισθών, πάταξη της διαφθοράς, αλλά και για πολιτική αλλαγή. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν μέσω των social media και γρήγορα γιγαντώθηκαν. Η αστυνομία κατηγορήθηκε για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. 

Στην πρώτη διαδήλωση που έγινε σήμερα στο Παρίσι σημειώθηκαν επεισόδια. Οι αρχές χρησιμοποίησαν αύρες νερού για να διαλύσουν πλήθος στην Αψίδα του Θριάμβου. Ένα βίντεο δείχνει το πρόσωπο μιας γονατιστής γυναίκας στα αίματα, ενώ σε φωτογραφίες διεθνών πρακτορείων φαίνονται αστυνομικοί να σπρώχνουν και να χτυπούν διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν και πάνω από 260 συνελήφθησαν. Ομάδα ατόμων εκτόξευσε πέτρες κατά αστυνομικών.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν βγει μέχρι στιγμής στους δρόμους του Παρισιού και 75.000 σε όλη την επικράτεια. 

Ads

Για αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν αναγγελθεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – πάνω από 270 κινητοποιήσεις συνολικά – και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στο Παρίσι.

Τα «κίτρινα γιλέκα» θέλουν να επαναλάβουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 17ης Νοεμβρίου του 2018 στη Champs-Élysées.

Έχει επίσης ανακοινωθεί ο αποκλεισμός «ναών του καταναλωτισμού»: στο στόχαστρο αναμένεται να μπει ένα κατάστημα Carrefour ενώ σχεδιάζονται επίσης καταλήψεις στο Ikea, τη Nike, την H&M και σε κατάστημα Apple Store.

Οι διοργανωτές επιθυμούν την αναζωπύρωση του κινήματος, αφού από την άνοιξη, οι κινητοποιήσεις στους δρόμους ξεθύμαναν, συγκεντρώνοντας μόλις μερικές χιλιάδες διαδηλωτές.