Η σουηδική πολυεθνική, τα IKEA, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διαφημιστική της καμπάνια στη Ρωσία αλλά και να ζητήσει δημόσια συγνώμη, όταν διαπιστώθηκε πως για τις ανάγκες του χρησιμοποίησε το σύνθημα, που υπάρχει στην είσοδο ενός από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Πρόκειται για το Buchenwald της Βαϊμάρης, στο οποίο βρήκαν φριχτό θάνατο περισσότεροι από 56.000 αιχμάλωτοι από τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη.

Ads

Το επίμαχο σύνθημα της εκστρατείας ήταν το λατινικό ”suum cuique”, που σημαίνει «στον καθένα ό,τι δικαιούται».

Για την ιστορία, η φράση πιθανότατα «κατάγεται» από τον Ρωμαίο νομικό Ουλπιανό, αλλά, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, ενδέχεται να την είπε για πρώτη φορά ο Πλάτωνας και σχεδόν την ίδια εποχή και ο Κομφούκιος, στην Κίνα. Περιγράφει, ουσιαστικά, την ανώτερη μορφή δικαιοσύνης.

Αρκετούς αιώνες αργότερα όμως οι Ναζί ήρθαν να την εφαρμόσουν στο Buchenwald, στην είσοδο του οποίου υπάρχει, με τεράστια γράμματα, μεταφρασμένη ως «JEDEM DAS SEINE».

Ads

Στη Ρωσία η δημόσια κατακραυγή ήταν άμεση, με την ΙΚΕΑ να παραδέχεται το λάθος της και να αποσύρει τη διαφήμιση, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζει την ιστορία με μεγάλο σεβασμό.

Πάντως δεν είναι πρώτη φορά που έχει συνδεθεί η ΙΚΕΑ με τον ναζισμό. Ο ιδρυτής της Ινγκβαρ Καμπαρντ είχε συνδέσει το όνομα του με τους ναζί. Την περίοδο μάλιστα 1942 με 1945 συμμετείχε σε ναζιστική οργάνωση στη Σουηδία και ήταν υπέρμαχος του ναζιστικού ακτιβισμού. Ο ίδιος αργότερα παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωή του.

Η IKEA, πάντως, δεν είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που χρησιμοποιεί το εν λόγω σλόγκαν. Το ίδιο είχαν κάνει οι ExxonMobil και Tchibo, που το χρησιμοποίησαν το 2009. για να πείσουν τους Γερμανούς οδηγούς να αγοράζουν καφέ από τα πρατήρια καυσίμων, αντιμετωπίζοντας την οργή εβραϊκών ομάδων. Τα Burger King, επίσης, η Nokia, αλλά και η ρωσική εταιρία τηλεπικοινωνιών Beeline, είχαν δεχθεί πιέσεις να καταργήσουν τη φράση από τις εκστρατείες τους τα προηγούμενα χρόνια.