Όπως και στο 2014, με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δεν διενεργηθούν exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος είναι πως το περιθώριο λάθους για ένα τόσο κρίσιμο ερώτημα εκτιμάται ως υπερβολικά μεγάλο.

Ads

Ωστόσο τα Hedge funds και επενδυτικές τράπεζες έχουν παραγγείλει ιδιωτικά exit polls σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν κέρδη από την πρόωρη εκτίμηση του αποτελέσματος. Οι χρηματιστές ευελπιστούν πως αν έχουν πρώτοι εκτιμήσεις του αποτελέσματος τότε θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις μεταβολές στη στερλίνα.

Για τον λόγο αυτό, γράφει η Financial Times, πρώιμες ενδείξεις του πιθανού αποτελέσματος ενδεχομένως να είναι ορατές στις αγορές συναλλάγματος, πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες. α hedge funds εκμεταλλεύονται τους κανόνες της Εκλογικής Επιτροπής, σύμφωνα με τους οποίους τα exit polls επιτρέπονται την ημέρα του δημοψηφίσματος, μόνο εφόσον δεν δημοσιοποιηθούν πριν από το κλείσιμο της κάλπης

Πέρα από τα μυστικά exit polls των Hedge funds, έρευνα για το αποτέλεσμα θα διεξάγει το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov. Η έρευνα θα δημοσιοποιηθεί λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, και το YouGov ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Ads