Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της, η τακτική θερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με κεντρικό θέμα συζήτησης τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά. Η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η βελτίωση του συντονισμού των επιμέρους οικονομικών πολιτικών, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ και τις ανησυχίες που προκαλεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών.

Ads

Στο μεταξύ, παρά τις ανησυχίες, το ζήτημα της Ισπανίας φαίνεται πως θα μείνει εκτός ατζέντας, καθώς αν και οι φήμες την θέλουν να προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να δηλώσουν χθες ότι η οικονομική κατάσταση της δεν εμπνέει ανησυχία.

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Ισπανία θα βρεθεί σε θέση ώστε να υποχρεωθεί να ζητήσει τη χρήση του ταμείου που έχουμε δημιουργήσει. Οι φήμες είναι πραγματικά μη φιλικές έναντι της Ισπανίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμηση που στήριξε με τη σειρά του και ο Καγγελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΕΕ για τα δημοσιονομικά. Η, οικονομική διακυβέρνηση και η αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και την ανάπτυξη είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο. Οι επικεφαλής των χωρών της Ευρώπης θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την καλύτερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το θέμα της αίτησης ένταξης της Ισλανδίας στην ΕΕ, την ένταξη της Εσθονίας στην ευρωζώνη αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν

Ads

Αναφορικά με την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα και την Ελλάδα, θα εξεταστεί η πρόταση για αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των σχεδίων προϋπολογισμών των κρατών – μελών πριν κατατεθούν και εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι 27 ηγέτες της Ευρώπης θα συζητήσουν επίσης την επιβολή κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι κυρώσεις αυτές θα μπορεί να περιλαμβάνουν αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών – μελών στα Συμβούλια υπουργών. Αντίθετα όσοι πληρούν τους στόχους του Συμφώνου θα έχουν «ανταμοιβές», όπως επίσπευση των διαδικασιών ως προς τις διευκολύνσεις για προκαταβολές από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής.

Άλλο μεγάλο ζήτημα της σημερινής συνάντησης θα είναι η αντιμετώπισης των διαφορών που υπάρχουν στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά και η ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθούν αύριο.

Κομισιόν και Βρετανία απορρίπτουν την οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν έχει την ανάγκη νέων θεσμών έκαναν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αππορίπτωντας εμμέσως πλην σαφώς τη γαλλική πρόταση για τη συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία προώθησε το τελευταίο διάστημα την ιδέα του σχηματισμού οικονομικής κυβέρνησης , για να υποχωρήσει απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας, που αξιώνει ότι η συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, πιθανόν να δημιουργήσει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται για την ουσία της εφαρμοστέας πολιτικής και όχι για νέους θεσμούς ή νέες διαδικασίες απόφασης στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να βρει σύμφωνα τον Βρετανό πρωθυπουργό που σημείωσε ότι «οφείλουμε να επικεντρώσουμε στην ουσία και όχι σε νέους θεσμούς».