Ένα πραγματικό δράμα είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ, ως συνέπεια του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, και αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν από κορίτσια και γυναίκες της κοινότητας Γεζίντι που βίασαν οι τζιχαντιστές.

Ads

Η κοινότητα των Γεζίντι, έπειτα από απόφαση του Πνευματικού της Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί στους κόλπους της τα παιδιά αυτά.

Η κοινότητα των Γεζίντι βρέθηκε αντιμέτωπη με το μένος του Ισλαμικού Κράτους το 2014 στο Ιράκ. Η τζιχαντιστική οργάνωση προσπάθησε να τους εξολοθρεύσει, σκοτώνοντας τους άνδρες και σκλαβώνοντας γυναίκες και παιδιά.

Το Ανώτατο Πνευματικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες ότι θα δεχθεί πίσω «όλους τους επιζώντες». Ωστόσο σήμερα, με νέα ανακοίνωση υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ «διαστρέβλωσαν την αρχική ανακοίνωση» και διευκρίνισε ότι με τις λέξεις «όλους τους επιζώντες» «επ’ ουδενί δεν εννοούσε τα παιδιά που γεννήθηκαν έπειτα από βιασμούς». Αντίθετα, εξήγησε, αναφερόταν στα παιδιά που έχουν Γεζίντι γονείς, αλλά ήταν θύματα απαγωγής από το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Μέχρι στιγμής και μετά την πολεμική συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, περίπου 3.000 Γεζίντι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ πιστεύεται ότι πολλοί από αυτούς έχουν επιζήσει και έχουν βρει άσυλο στα στρατόπεδα των αμάχων που διέφυγαν από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους λίγο πριν από την τελική μάχη στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, κυρίως κοριτσιών και γυναικών, δεν έχουν δώσει αποτέλεσμα εξαιτίας της απροθυμίας της κοινότητας να αποδεχθεί στους κόλπους τους τα παιδιά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Αξιωματούχος των Γεζίντι, ο Αλί Καντίρ Ιλιάς, υποστήριξε ότι το Ανώτατο Πνευματικό Συμβούλιο στο Ιράκ ενθαρρύνει τις γυναίκες και τα κορίτσια αυτά, μαζί με τα παιδιά τους, να επιστρέψουν στον κοινότητα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών, ωστόσο σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τις οικογένειες να τα δεχτούν».

Πολλές γυναίκες, επιστρέφοντας από τη Συρία στο Ιράκ, αναγκάστηκαν να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία ή τα άφησαν σε ορφανοτροφεία. Επίσης, πολλές γυναίκες και κορίτσια επέλεξαν να μην επιστρέψουν πίσω.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών