Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με το πρόσωπο, που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, με τα χρονικά περιθώρια πλέον να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς η θητεία του λήγει στις 31 Οκτώβρη.
Σε κάθε περίπτωση, ο «γρίφος» φαντάζει δυσεπίλυτος, καθώς ο υποψήφιος της μεγαλύτερης ευρωομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ δε φαίνεται να συναντάει την απαραίτητη αποδοχή τόσο στους κόλπους των ευρωπαίων ηγετών όσο και μεταξύ των υπόλοιπων ευρωομάδων.
Και μπορεί κάποιοι να επιμένουν πως ο Βαυαρός πολιτικός δε θα πρέπει να θεωρείται «τελειωμένος» από την κούρσα της διαδοχής, είναι όμως δεδομένο πως η Άγκελα Μέρκελ και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ αναζητούν εναγωνίως plan B ενόψει μάλιστα της σύγκλησης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή.
Με δεδομένο πάντως πως με βάση τη «μοιρασιά» που έχει γίνει μεταξύ ηγετών και πολιτικών ομάδων αναφορικά με τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, φαίνεται να είναι κοινώς αποδεκτό πως ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα προέρχεται από το ΕΛΚ, τα ονόματα που έχουν «πέσει στο τραπέζι», σύμφωνα με το Politico, είναι τα εξής:
Μισέλ Μπαρνιέ
Το όνομα του Γάλλου Επιτρόπου αρμόδιου για το Brexit έχει ακουστεί εδώ κι αρκετό καιρό, καθώς χαίρει εκτίμησης τόσο μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ όσο και μεταξύ των περισσότερων πτερύγων του Ευρωκοινοβουλίου. Θεωρείται μάλιστα πως διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία με βάση τη θητεία του ως μέλος των κυβερνήσεων Μπαλαντούρ, Ζιπέ, Ραφαρέν και Φιγιόν στη Γαλλία αλλά και δυο φορές ως Ευρωπαίος Επίτροπος.
Από την άλλη, οι ενστάσεις έχουν να κάνουν με την ηλικία του (πλησιάζει τα 70) αλλά και με την αίσθηση που ευνπάρχει ότι η Άγκελα Μέρκελ δύσκολα θα κάνει ένα τέτοιο «δώρο» στον Εμμάνουελ Μακρόν, συναινώντας στην ανάληψη της προεδρίας του κορυφαίου θεσμού στην ΕΕ από έναν Γάλλο.
Αλεξάντερ Στουμπ
Ο Φιλανδός πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν ο αντίπαλος του Βέμπερ κατά τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν για το ΕΛΚ. Μάλιστα, για πολλούς έχει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον Βέμπερ, αφού και διοικητική εμπειρία σε καίριες θέσεις έχει, ενώ επίσης θεωρείται αρκετά μετριοπαθής με αποτέλεσμα να έχει πιθανότητες αποδοχής κι από άλλες πολιτικές ομάδες.
Το πρόβλημα με την περίπτωση του Στουμπ έχει να κάνει με την ίδια τη χώρα από την οποία προέρχεται. Πιο συγκεκριμένα, η καινούργια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στη Φιλανδία προσανατολίζεται να προτείνει άλλο πρόσωπο από τους κόλπους της για την Κομισιόν. Και με δεδομένο ότι οι Επίτροποι θα πρέπει να απαραιτήτως να έχουν προταθεί από την χώρα από την οποία προέρχονται, το εν λόγω εμπόδιο φαντάζει αρκετά σημαντικό.
Επιπλέον, πιστεύεται ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία θα αντιδράσουνσε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, καθώς είχε υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων σε αυτές εξαιτίας της στάσης τους στην προσφυγική κρίση.
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μάλιστα ανέλαβε πρόσφατα και την προεδρία της μετά την παραίτηση του Τζιμ Γιονγκ Κιμ, έχει φανατικούς υποστηρικτές στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κάνουν μνεία στη θητεία της στην Κομισιόν από το 2010 ως το 2016. Εκτιμάται μάλιστα πως θα συγκέντρωνε την υποστήριξη των χωρών του Βίζεγκραντ, ενώ θα συνέβαλε στην πραγμάτωση την επιθυμούμενη «γυναικεία ποσόστωση» στις θέσεις ευθύνης στην ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η Γκεοργκίεβα δεν έχει αναδειχτεί ποτέ από καμιά εκλογική διαδικασία στη χώρα της, ενώ παράλληλα οι αμφιλεγόμενες πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας εντείνουν της «σκιές» αναφορικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητά της.
Κριστίν Λαγκάρντ
Αρκετοί εκτιμούν πως η κυβερνητική θητεία της (τρεις φορές) στη Γαλλία αλλά και ως επικεφαλής του ΔΝΤ αποτελούν ισχυρό «διαβατήριο» για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ -όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της Γκεοργκίεβα-το φύλο της αποτελεί επίσης ατού. Λέγεται μάλιστα πως είναι από τις λύσεις που προκρίνει η ίδια η Μέρκελ.
Την ίδια στιγμή όμως, μπορεί το ΔΝΤ να έχει «συμπάθειες» στο ΕΛΚ αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με άλλες πολιτικές ομάδες, ιδιαίτερα δε στους Σοσιαλδημοκράτες. Επιπλέον, θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο η ίδια θα θελήσει να αφήσει τη θέση της στο Ταμείο, δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της.
Λίο Βαράντκαρ
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, με αρκετούς να εκτιμούν πως το μετριοπαθές προφίλ του θα καθιστούσαν πιο εύκολη την ευρύτερη αποδοχή, που είναι απαραίτητη. Επιπλέον, το γεγονός πως θα ήταν ο πρώτος ανοιχτά δηλωμένος γκέι πολιτικός που αναλάμβανε κορυφαία θέση σε ευρωπαϊκό θεσμό, καθώς επίσης και το ότι είναι γιος Ινδού μετανάστη, αποτελούν συμβολισμούς μια υποψηφιότητας που για αρκετούς δεν περνά απαρατήρητη.
Από την άλλη, εκτιμάται πως ένας 40χρονος πολιτικός, όπως ο Βαράντκαρ, «έχει πολλά ψωμιά να φάει» πριν να αναλάβει ένα τέτοιο πόστο.
Πήτερ Αλτμάιερ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης φαίνεται να διαθέτει όλα τα απαραίτητα «προσόντα»: διαθέτει κυβερνητική εμπειρία, μιλάει πολλές γλώσσες, έχει δουλέψει για την Κομισιόν και -πάνω απ’ όλα- είναι Γερμανός. Πρόσφατα μάλιστα συνεργάστηκε αρκετά αρμονικά με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λαμέρ, κάτι που είναι πιθανό να «κερδίσει» και την εύνοια του Μακρόν, ενώ το γεγονός ότι ανήκει στη «αριστερή» πτέρυγα του CDU εκτιμάται πως θα τον βοηθήσει στο να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη στο ευρωκοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, όμως πιστεύεται πως πολλοί ηγέτες αλλά και μέλη του ευρωκοινοβουλίου θα εκτιμήσουν ότι είναι μια «εύκολη» επιλογή που επιβάλλεται πάνω τους.
Αντρέι Πλένκοβιτς
Ο Κροάτης πρωθυπουργός έχει χτίσει μετριοπαθές προφίλ στο εσωτερικό της χώρας του, συμβάλλοντας στην είσοδό της στην ΕΕ. Διαθέτει την εύνοια του -ιδιαίτερα ισχυρού στο ΕΛΚ- Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν, Μάριν Σελμάιερ, αλλά της Μέρκελ, η οποία μάλιστα επέλεξε να κάνει την μοναδική προεκλογική εμφάνιση εκτός Γερμανίας της ενόψει της ευρωπαϊκής κάλπης στο Ζάγκρεμπ.
Από την άλλη, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις με βαση τις ακραίες θέσεις που υιοθετησε η κυβέρνησή του την προσφυγική κρίση.
Κολίντα Γκαμπάρ Κιτάροβιτς
Άλλη μια υποψηφιότητα από την Κροατία, η νεότερη γυναίκα πρόεδρος της εν λόγω Βαλκανικής χώρας. Στα ατού της -για πολλούς στο ΕΛΚ- εκτός του ότι αποτελεί μια γυναικεία υποψηφιότητα, συγκαταλέγεται η θητεία της σε κυβερνητικές και διπλωματικές θέσεις, καθώς και στο ΝΑΤΟ.
Έχει όμως τα ίδια ντεσαβαντάζ με τον Πλένκοβιτς. Μάλιστα με δεδομένο πως είναι πιο συντηρητική σε σχέση με τον Κροάτη πρωθυπουργό, είναι δύσκολο να βρει θετική ανταπόκριση από κάποιες πολιτικές πτέρυγες.
Ντόναλντ Τουσκ
Η μεταπήδηση του Πολωνού πολιτικού από την θέση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυτή του προέδρου της Κομισιόν θεωρείται «λύση ανάγκης», σε περίπτωση πλήρους αδιεξόδου. Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα εμπειρίας, ενώ ο ιδιος διαθέτει διεισδυτικότητα τόσο στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών όσο και στους Φιλελεύθερους. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως επτά πρωθυπουργοί προερχόμενοι από τους Φιλελεύθερους υποστήριξαν την επανεκλογή του στη θέση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από δύο χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί εκτιμούν πως μια εκλογή του θα καταδείκνυε το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΕΕ, ενώ ο ίδιος φαίνεται να έχει άλλα σχέδια για το πολιτικό του μέλλον, τα οποία έχουν να κάνουν με τα πολιτικά τεκταινόμενα στην πατρίδα του την Πολωνία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >