Παρά τις αντίθετες εξαγγελίες ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τα βασικά χαρακτηριστικά του αμερικανικού οικονομικού συστήματος επιβιώνουν έως και σήμερα. Η Wall Street δημιουργεί νέα «τοξικά» ομόλογα, «διψά» για γρήγορο κέρδος και εξασφαλίζει για τα στελέχη της υπέρογκα μπόνους. Ακολουθούν τα 10 μεγαλύτερα ψέματα της Wall Street για το 2009.

Ads

1.Η οικονομία έχει βελτιωθεί

Ο πρόεδρος της Federal Reserve(Oμοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα), Ben Bernanke, δήλωσε πρόσφατα ότι «ύστερα από την πιο σοβαρή οικονομική κρίση και τη χειρότερη ύφεση από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, η οικονομία μας σημείωσε σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο». Ωστόσο, η οικονομία έχει βελτιωθεί μόνο για εκείνους που εργάζονται στην Goldman Sachs ή συνεργάζονται με την Tiger Woods. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παραμένει σε διψήφιο νούμερο. Μάλιστα, σε 372 μητροπολιτικές περιοχές η ανεργία είναι υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι.

2.Αν δώσεις κεφάλαιο στις τράπεζες, θα το δανείσουν

Ads

Στις 13 Ιανουαρίου του 2009, ο Bernanke δήλωνε ότι «οι μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίου και εγγυήσεις είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση και τον εξορθολογισμό των πιστωτικών αγορών» και πως «Το οικονομικό μας σύστημα καθορίζεται από την ελεύθερη πτώση του δανεισμού». Δέκα μήνες αργότερα, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «η πρόσβαση στο δανεισμό παραμένει περιορισμένη για δανειολήπτες που εξαρτώνται από τις τράπεζες, όπως τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις». Είναι γεγονός ότι αυξάνονται ραγδαία οι χρεοκοπίες πολιτών και επιχειρήσεων.

3.Τα χρήματα επιστρέφουν στους φορολογούμενους

Στις 11 Δεκεμβρίου, τράπεζες που εποπτεύονται από την αμερικανική κυβέρνηση έτυχαν φοροαπαλλαγής, η οποία για παράδειγμα επιτρέπει στη Citigroup να διατηρήσει το κέρδος των 38 δις δολαρίων. Τρεις μέρες μετά, στο πλαίσιο της αποπληρωμής του τέλους για την οικονομική σταθεροποίηση (ΤΑRP), η Citigroup ανακοίνωσε την επιστροφή 20 δις δολαρίων.

4.Οι ιδιοκτήτες κατοικιών ενισχύονται

Οι τράπεζες που διαθέτουν κρατικό χρήμα ουδέποτε υποχρεώθηκαν να ενισχύσουν τους δανειολήπτες. Οι υποθήκες και τα πιστωτικά προβλήματα έχουν πληθύνει το 2009.

5.Οι μεγάλες τράπεζες θα βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Μικρών Επιχειρήσεων (SBA), ο αριθμός των εγκεκριμένων δανείων βυθίστηκε από 124.360 το 2007, σε 69.764 το 2009. Για να κάνει αυτό που δεν πράττουν οι τράπεζες, η κυβέρνηση Ομπάμα «βάζει στην άκρη» 30 δις δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να ενισχύσει τη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.

6.Η Fed προωθεί τη διαφάνεια

Ο Bernanke παρακινούσε τις κεντρικές τράπεζες να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό επίπεδο διαφάνειας. Ωστόσο, αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν από 11 δανειοδοτικά προγράμματα.

7.Η ιστορία δεν θα επαναληφθεί

Οι μεγάλες τράπεζες ανέλαβαν μεγαλύτερο ρίσκο το 2009 -επενδύοντας τα περισσότερα από τα κέρδη τους- σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την οικονομική κατάρρευση. Από απώλειες 608 εκατομμυρίων δολαρίων το 2008, οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες «κλείνουν» με κέρδη 118,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009.

8.Ετοιμοπόλεμος ο «τσάρος» των αποδοχών

Ο επονομαζόμενος ως «τσάρος» των αποδοχών της αμερικανικής κυβέρνησης, Ken Feinberg, είχε δεσμευθεί για το δραστικό περιορισμό δαπανών από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες ετοιμάζονται να καταβάλουν 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε μπόνους.

9.Φταίνε οι λομπίστες

Οι εξαγγελίες για αποσύνδεση της προώθησης κανονισμών στην αγορά από τις πιέσεις των λόμπι κοστίζουν έως σήμερα 334 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τα ίδια.

10.Η Citigroup είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει

Οι μετοχές της Citigroup έχουν πάρει την κατιούσα και η εταιρεία έχει κατηγορηθεί από τον Abu Dhabi, βασικό πελάτη της, για παρασπονδίες στην επένδυση, ύψους 7,5 δις δολαρίων.

Πηγή: alternet.org (Nomi Prins)