Ο Τίλο Σαραζίν, πρώην μέλος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, που πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο βιβλίο με θέμα την ενσωμάτωση των μεταναστών, «ξαναχτύπησε» με συνέντευξή του στο BBC. Η συμβουλή του; Αν υφίστασαι διάκριση επειδή φοράς μαντίλα, εγκατέλειψε τη χώρα!

Ads

Το βιβλίο του Σαραζίν βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της διαμάχης σχετικά με την ενσωμάτωσης που λαμβάνει χώρα στη Γερμανία. Οι απόψεις αναφορικά με τις θέσεις του διίστανται… Ο Σαραζίν υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι μετανάστες στη χώρα έχουν συμβάλλει περισσότερο αρνητικά παρά θετικά στην ευημερία της. Όπως δήλωσε και σε εκπομπή του BBC, όπου ήταν καλεσμένος, «οι εξυπνότεροι άνθρωποι κάνουν λιγότερα παιδιά».

Επί 50 λεπτά, ο Σαραζίν – το βιβλίο του οποίου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ της Γερμανίας επί εβδομάδες – ανέπτυσσε τις απόψεις του για τους μουσουλμάνους. Στη συζήτηση συμμετείχαν Βρετανοί, Αμερικανοί και άλλοι, αλλά ο πρώην τραπεζίτης δεν φαινόταν να πτοείται από το γεγονός ότι οι θέσεις του ακούγονται… κάπως πιο ακραίες εκτός Γερμανίας.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η πολιτική ορθότητα είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία και απέρριψε τις κατηγορίες των συνομιλητών του ότι ενισχύει τη διαμάχη στη χώρα του. Επέμενε ότι εκείνος μιλά μόνο με «γεγονότα», ένα από τα οποία – όπως «ξεκαθάρισε» – είναι ότι «οι Εβραίοι επιθυμούν διαρκώς να πετυχαίνουν, σε αντίθεση με του μουσουλμάνους που δεν θέλουν και δεν μπορούν». Οι δηλώσεις Σαραζίν βρήκαν θετική ανταπόκριση σε έναν κάτοικο της Κάτω Σαξονίας, που κάλεσε το σταθμό και δήλωσε πως θα τον ψηφίσει όταν αποφασίσει να συστήσει το δικό του κόμμα.

Ads

Η πλειοψηφία, όμως, των αντιδράσεων ήταν επικριτική. Απαντώντας στην κατηγορία ότι είναι φασίστας, ο Σαραζίν απάντησε ψύχραιμα πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ρητορική του. Ο ίδιος, όπως είπε, υποστήριζε πάντα «τη φροντίδα και τη διαβούλευση». Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για ποιο λόγο έγραψε ένα τέτοιο βιβλίο, όταν είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ειδικός σε θέματα μετανάστευσης και ενσωμάτωσης, επικαλέστηκε την ειδικότητά του στη στατιστική.

Ο Σαραζίν παραιτήθηκε από τη θέση του στη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2010, μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που προκάλεσαν τα ρατσιστικά σχόλια στο βιβλίο του.

«Μπορείς να ζήσεις στις ΗΠΑ ή την Τουρκία»

Κάπου εκεί προς το τέλος της εκπομπής… ήρθε το αποκορύφωμα. «Στη Γερμανία, οι Τούρκοι και οι Άραβες υφίστανται την ίδια διάκριση με τους Ιταλούς ή του Πολωνούς», σημείωσε κάποια στιγμή, για να προκαλέσει την παρέμβαση της Kübra, Τουρκάλας δημοσιογράφου στο Αμβούργο. Η ίδια του εξήγησε πως την είχαν προσβάλει στο δρόμο επειδή φορά μαντίλα και τον ρώτησε τι έπρεπε να κάνει για αυτό…

«Εγώ θέλω να ενσωματωθείς», απάντησε. Αλλά, «αν φοράς τη μαντίλα είναι δική σου επιλογή, ωστόσο, δεν πρέπει να εκπλήσσεσαι αν θεωρείσαι από το περιβάλλον σου ως κάτι ξέχωρο. Όσοι φορούν μαντίλα στη Γερμανία διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από μόνοι τους από την κοινωνία. Είναι δική σου επιλογή να φοράς μαντίλα και να ζεις στη Γερμανία. Μπορείς, επίσης, αν ζήσεις στις ΗΠΑ ή την Τουρκία».

Αμέσως μετά, αλλάζοντας γρήγορα το θέμα, έσπευσε να προσθέσει ότι «στο Βερολίνο, τα κορίτσια που φορούν ένα ελαφρύ καλοκαιρινό φόρεμα υφίστανται διάκριση από τους Τούρκους και τους Άραβες. Αυτό είναι γεγονός στη χώρα αυτή».