Με τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με τη στελέχωση των θέσεων – κλειδιά της αμερικανικής διοίκησης να έχει πέσει πολύ χαμηλά από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι επιλογές που ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζονται από ανακούφιση για το πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αλλά και προβληματισμό σχετικά με τις πολιτικές που εκπροσωπούν.

Ads

Σε άρθρο γνώμης του στον Guardian, ο Αμερικανο-βρετανός σοσιαλιστής δημοσιογράφος και ιδρυτής του περιοδικού Current Affairs Νέιθαν Ρόμπινσον σχολιάζει τις επιλογές του Τζο Μπάιντεν για τις θέσεις – κλειδιά στηριζόμενος στην έως τώρα σταδιοδρομία του καθενός. Οι περισσότεροι εξάλλου έχουν ήδη περάσει από σημαντικά πόστα, στα οκτώ χρόνια της προεδρίας Ομπάμα.

Ένας υποστηρικτής της επέμβασης στη Λιβύη στο State Department

Ο Ρόμπινσον ξεκινά με τον προαλειφόμενο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που είχε υπηρετήσει ως βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφάλεια και υφυπουργός Εξωτερικών. Θεωρείται μέρος της ισχυρής ομάδας πολιτικών της Ουάσινγκτον που θεωρούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν μία κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη, με χρήση της στρατιωτικής της ισχύος όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ads

Σύμφωνα με τον Ρόμπινσον, ο 58χρονος Μπλίνκεν έχει υπάρξει υποστηρικτής της επέμβασης στη Λιβύη το 2011 και πιστεύει στην στενή συνεργασία με το Ισραήλ, ακόμα κι όταν αυτό παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες. Έχει ακόμα δηλώσει ότι «η διπλωματία πρέπει να συμπληρώνεται από την αναχαίτιση», ενώ οι αναφορές του στη Ρωσία παραπέμπουν σε διμερείς σχέσεις που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Θετικό το πρόσημο στην οικονομία

Για την οικονομία, ο Τζο Μπάιντεν προτείνει την 74χρονη Τζάνετ Γέλεν, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Ο Ρόμπινσον την περιγράφει ως μια ακαδημαϊκή οικονομολόγο που χαίρει σεβασμού, με την επιλογή της να επικροτείται από Δημοκρατικούς οικονομολόγους όπως ο Λόρενς Σάμμερς και ο Πωλ Κρούγκμαν. Δεν είναι θιασώτης των πολιτικών λιτότητας, αντιθέτως έχει τοποθετηθεί υπέρ της επέκτασης της έκτακτης φορολογικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή με ιδιωτικοποιήσεις

Επικεφαλής της εκστρατείας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής φαίνεται πως θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών στη διοίκηση Ομπάμα, Τζον Κέρρυ. Αν και ανακουφισμένος από το γεγονός πως η επόμενη διοίκηση των ΗΠΑ δεν αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής ως απειλή για τον πλανήτη, ο Ρόμπινσον λέει πως η αντιμετώπισή της θα γίνει «με τον τρόπο του Μπάιντεν, (the Biden’s way)». Κι αυτό γιατί όχι μόνο προσάπτει στον Κέρρυ ότι είναι «πολύς στα λόγια, κοντός στις πράξεις» αλλά επειδή θεωρεί ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα εφαρμόσει πολιτικές παραχώρησης και πώλησης φυσικών πόρων σε ιδιώτες αντί να πάρει πρωτοβουλίες για την προστασία τους, ως μέρος του δημόσιου πλούτου.

«Τίποτα για ένα Πράσινο New Deal. Δεδομένου ότι ο Κέρρυ υπερασπίστηκε την επέκταση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων επί Ομπάμα, είναι μάλλον απίθανο να γίνει σκληρός με τις εταιρίες που ευθύνονται για το πρόβλημα. […] Θα χρειαστεί τεράστιος αγώνας για να αναλάβει η διοίκηση Μπάιντεν πραγματική δράση», σημειώνει ο Ρόμπινσον.

Βομβαρδισμοί αμάχων και βασανιστήρια, σκιές στην CIA

Ιδιαίτερα ανησυχητική βρίσκει ο σοσιαλιστής αρθρογράφος και την επιλογή της Έιβριλ Χάινς για την κεφαλή της CIA. Από τη θέση της υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών στη διοίκηση Ομπάμα, η Χάινς διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα βομβαρδισμών με drone, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους άμαχοι, με τον Ρόμπινσον να το χαρακτηρίζει «εθνική ντροπή». «Όποιος είχε ανάμιξη σε αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να του έχει ασκηθεί δίωξη. Αντ’ αυτού ανταμοίβονται», υπογραμμίζει.

Όμως το κακό παρελθόν της Χάινς έχει και συνέχεια. Η Χάινς, λέει ο Ρόμπινσον, συμμετείχε και στη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που κατέληξε σε ατιμωρησία αξιωματικών της CIA που κατηγορούνταν για βασανιστήρια, ενώ παρείχε υποστήριξη στο διορισμό της επικεφαλής του προγράμματος βασανιστηρίων Τζίνα Χάσπελ στη θέση της διευθύντριας της Υπηρεσίας.

Ένας «λατίνος» για τη μετανάστευση

Λιγότερη ανησυχητική φαίνεται να είναι η επιλογή του κουβανικής καταγωγής Αλεχάντρο Μαγιόρκας για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο Μαγιόρκας έχει υπάρξει ένας από τους αρχιτέκτονες του συστήματος Αναβολής Απέλασης Παιδιών (Daca) και θεωρείται θετική επιλογή από δικηγόρους που ασχολούνται με τα δικαιώματα των μεταναστών. Υπάρχουν ωστόσο αναφορές που τον εμφανίζουν κατά την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο να έχει βοηθήσει πλούσιους αλλοδαπούς να παρακάμψουν την αυστηρή νομοθεσία για τη μετανάστευση.

Όσο για την ευρύτερη ομάδα του Μπάιντεν, ο Ρόμπινσον εντοπίζει σε αυτή στελέχη από μεγάλες εταιρίες όπως Lyft, Airbnb, Amazon, Capital One, Booz Allen, Uber, Visa και JPMorgan και συμπεραίνει ότι «η διοίκηση Μπάιντεν δεν έχει πρόθεση να κοντράρει τις πιο ισχυρές εταιρίες της χώρας, αντίθετα τις βλέπει ως συνεταίρους στη διακυβέρνηση». Στα θετικά των επιλογών πιστώνει την ομάδα που προαλείφεται να ασχοληθεί με την εκπαίδευση καθώς σε αυτή συμμετέχουν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί οι οποίοι ίσως προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την πολιτική Ομπάμα που προωθούσε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα διάφορα ιδρύματα.

«Η διοίκηση Τραμπ είχε τόσους ανίκανους και ψευτο-ιδεολόγους κι άρα ο πήχης για τις επιλογές του Μπάιντεν είναι ασυνήθιστα χαμηλός. Όμως δεν «μας παίρνει» να πανηγυρίζουμε την επιστροφή σε δοκιμασμένους συστημικούς πολιτικούς, κι αυτό διότι η Ουάσιγκτον, απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται, είναι ένα ηθικά διαβρωμένο μέρος», σχολιάζει ο Ρόμπινσον και συμπληρώνει στο τέλος του άρθρου: «Μπορεί να μην είναι κλέφτες ή ακροδεξιοί και είναι σίγουρο ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα σημάνει βήματα μπροστά σε σχέση με τους καταστροφικούς προκατόχους της. Ωστόσο οι «προοδευτικοί» πρέπει να έχουν το νου τους: Σε τομείς όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η εξωτερική πολιτική, η πίεση από τον κόσμο (προς τη διοίκηση Μπάιντεν) πρέπει να είναι ασταμάτητη ενώ οι αναπόφευκτες σοβαρές τους αποτυχίες πρέπει να εντοπίζονται και να αναδεικνύονται».