Δεκατρείς από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις του Ισραήλ κατήγγειλαν σήμερα τη «συστηματική εκστρατεία» εναντίον τους, τη στιγμή που το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της διεθνούς κοινότητας για την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας πριν από έναν χρόνο.

Ads

Με έκκληση τους προς τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου οι οργανώσεις ζητούν να παρέμβουν άμεσα «για να σταματήσουν μια συστηματική και κλιμακούμενη εκστρατεία» εναντίον τους στο Ισραήλ.

Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο «να σιωπήσουν οι φωνές διαμαρτυρίας» τη στιγμή που «η δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα να φιμώνει την κριτική», γράφουν. Ανάμεσα στις μΚΟ αυτές είναι και η Μπ’τσελέμ και η Ισραηλινή Ενωση για τα Δικαιώματα των Πολιτών.

Οι ισραηλινές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ καλεί μέλη τους για να τα προειδοποιήσει να μην επιδίδονται σε πολιτικές δραστηριότητες, υπό το κάλυμμα της ανθρωπιστικής δράσης και διαμαρτύρονται για τις εμπρηστικές δηλώσεις ορισμένων υπουργών.

Ads

Από την πλευρά του ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και σημερινός υπουργός Στρατηγικών υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων ότι «καταστρέφουν έσωθεν το Ισραήλ».