Σύροι στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, πραγματοποίησαν έφοδο στην πόλη Κανάκερ, 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Σύμφωνα με ακτιβιστές τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Ads

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως τέσσερα άρματα μάχης και μια μπουλντόζα εισέβαλαν στην πόλη, ενώ ακόμα 14 άρματα μάχης βρίσκονταν στα περίχωρα της Κανάκερ.

Οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να εμποδίσουν την στρατιωτική προέλαση βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και εκσφενδονίζοντας πέτρες από τις ταράτσες των κτιρίων από όπου φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Η Συριακή Εθνική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε ότι συνελήφθησαν περίπου 300 άτομα στην πόλη και ότι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με μικρά λεωφορεία.

Ads

Σύμφωνα με τον Αμάρ Κουραμπί, ο οποίος είναι μέλος της αντιπολίτευσης «η επιχείρηση στην Κανάκερ είναι μια πράξη εκδίκησης διότι οι κάτοικοι της πόλης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παροχή προμηθειών στην πόλη Ντεράα», στο νότο, την οποία πολιορκεί ο στρατός.