Σύροι πρόσφυγες διέσωσαν τον 29χρονο Γερμανό νεοναζί πολιτικό, μέλος του NPD, Stefan Jagsch, μετά από σοβαρό τροχαίο. Ο νεοναζί -με την έντονα ρατσιστική ρητορική, η οποία έχει κορυφωθεί εν μέσω προσφυγικής κρίσης, με δηλώσεις όπως «η ένταξη [των προσφύγω] είναι γενοκτονία»- έριξε το βανάκι του σε έναν δέντρο στην άκρη του δρόμου έξω από τη γερμανική πόλη Buedingen, που βρίσκεται κοντά στη Φρανκφούρτη.

Ads

Δύο Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι περνούσαν από το σημείο μαζί με άλλους πρόσφυγες, έτρεξαν να τον απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο και να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος του Büdingen παραδέχτηκε ότι όντως, είχαν σταματήσει ήδη στο σημείο δύο βαν τα οποία μετέφεραν πρόσφυγες, προτού φτάσουν οι πρώτες βοήθειες από τις Αρχές.

Στη Buendingen έχει δημιουργηθεί ένα από τα πολλά καταφύγια Σύρων, Αφγάνων και Ιρακινών προσφύγων που αιτούνται ασύλου, γεγονός το οποίο έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της ακροδεξιάς και κατ’ επέκταση και του κόμματος NPD μέλος του οποίου είναι ο Jagsch.

Ads

O επικεφαλής του NPD της Έσσης Jean Christoph Fiedler αναγκάστηκε να σχολιάσει για την πράξη των δύο προσφύγων ότι πρόκειται «προφανώς για μια πολύ καλή ανθρώπινη πράξη».

image

O Stefan Jagsch ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να θυμηθεί το περιστατικό – συνεπώς και τη βοήθεια των Σύρων προσφύγων- παρότι οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι ο νεοναζί είχε τις αισθήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του απεγκλωβισμού του από το όχημα.

image

Το περιστατικό, που συνέβη στις 16 Μαρτίου, έφερε στη δημοσιότητα πρώτο το Spiegel οnline.
Ο απολογισμός του ατυχήματος για τον Jagsch είναι δύο σπασμένα πόδια και ένα βαθύ κόψιμο στο πρόσωπο.