«Εξωφρενική χρήση βίας» από μέρους της κυβέρνησης της Συρίας χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος Την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα κι εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο κατήρτισαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και απαιτεί τον τερματισμό της καταστολής. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ ΜπανΓκι-μουν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χρήση δυνάμεων του στρατού εναντίον διαδηλωτών, ενώ η Δαμασκός επιμένει να υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει «εξτρεμιστές και τρομοκράτες».

Ads

«Η συριακή κυβέρνηση οδηγεί τη Συρία σε ένα επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, το οποίο ζητεί να «τερματιστεί αμέσως» η βία στη χώρα. «Η βία και οι θηριωδίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», επισημαίνει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ. «Απαράδεκτη» η χρήση των ένοπλων δυνάμεων για την καταστολή των διαδηλωτών και κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για τις εξελίξεις στη χώρα.

Σε επιστολή της προς τον ΜπανΓκι-μουν την οποία έστειλε την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Συρίας προειδοποίησε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο απόφασης του ΣΑ το μόνο που θα επιτύχει, θα είναι να ενισχύσει «εξτρεμιστές και τρομοκράτες».

«Είναι σημαντικό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να επέμβει σε εσωτερικά ζητήματα της Συρίας, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ στην επιστολή.

Ads

Το σχέδιο απόφασης ωστόσο του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στη Συρία αλλά αρκείται στο να καταδικάσει την καταστολή των διαδηλώσεων και να διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας ίσως έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μέχρι στιγμής, εννιά κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ψηφίσουν το σχέδιο απόφασης το οποίο κατήρτισαν από κοινού η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία και ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ρωσία και η Κίνα απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συρία και έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν για να αποτρέψουν την έγκριση της απόφασης. επιφυλάξεις σχετικά με το κείμενο έχουν εκφράσει επίσης ο Λίβανος, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική.

Σημειώνεται ότι εχθές, Παρασκευή, συριακά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ με πολυβόλα για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην πόλη Μάαρετ αλ-Νούμαν, όπου νωρίτερα είχαν αναφερθεί πέντε θάνατοι ανθρώπων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, σύμφωνα με οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο εναέρια μέσα για την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα.