Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι σύντομα θ΄αρχίσει εθνικός διάλογος, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο Σύνταγμα. Παρ’όλα αυτά, ο Άσαντ έκανε λόγο για “συνωμοσία” κατά της χώρας του και “χάος” που προκαλείται από τις διαδηλώσεις που συνταράζουν τη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει το καθεστώς των κυρώσεων εναντίον της Συρίας και θεωρεί ότι η αξιοπιστία του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Ads

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, ο Ασαντ τόνισε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να μελετήσει την επέκταση της πρόσφατης αμνηστίας, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους “σαμποτέρ”και το λαό, ο οποίος έχει νόμιμα αιτήματα. Ο πρόεδρος της Συρίας τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις “μέσα στο χάος” και μίλησε εκ νέου για “συνωμοσία” κατά της χώρας του.

“Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα, δεν μπορούν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις μέσα στο χάος και στο σαμποτάζ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα από την πλευρά ορισμένων δεν έχει σχέση με τις μεταρρυθμίσεις ή την ανάπτυξη, πρόκειται για σαμποτάζ”, πρόσθεσε.

“Είναι βέβαιο ότι υπάρχει συνωμοσία κατά της Συρίας. Οι συνωμοσίες είναι όπως τα μικρόβια που δεν μπορούμε να εξουδετερώσουμε, αλλά χρειάζεται να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν πιστεύω ότι υπήρξε έστω μια ημέρα κατά την οποία η Συρία δεν αποτέλεσε αντικείμενο συνωμοσίας, λόγω της γεωγραφικής ή της πολιτικής της θέσης”, υπογράμμισε ο ‘Ασαντ.

Ads

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια “αποφασιστική καμπή” μετά τις “δύσκολες ημέρες”, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των “μαρτύρων” και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για την “αιματοχυσία” θα λογοδοτήσουν.

Ο Άσαντ πρόσθεσε ότι η οικονομία απειλείται με “κατάρρευση”. “Πρέπει να ενεργήσουμε ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη συριακή οικονομία γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης”, τόνισε.   “Η Συρία πρέπει να αναζητήσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Στο παρελθόν υπήρχε το σοσιαλιστικό μοντέλο και πολλοί υποστηρίζουν ότι το μοντέλο αυτό έχει πεθάνει. Πρέπει να αναζητήσουμε ένα μοντέλο που να ταιριάζει στη Συρία”, τόνισε.

Σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Σύρου προέδρου, ο Σύρος δικηγόρος και αντιπολιτευόμενος Χάσαν Αμπντελαζίμ τη χαρακτήρισε ανεπαρκή, καθώς δεν έθιξε το θέμα της αποχώρησης του στρατού από τις πόλεις και δεν πρότεινε καμία πολιτική λύση.



“Υπήρχαν πολλές ιδέες στην ομιλία. Όμως η αποχώρηση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας (από τις πόλεις) δεν θίχτηκε, το οποίο δεν είναι καθησυχαστικό και προτάσσει τη στρατιωτική λύση”, σημείωσε ο Αμπντελαζίμ, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του σύρου προέδρου “ανεπαρκή”. Εμείς ζητούμε “την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης για να θεραπευθεί η εθνική κρίση και να σταματήσει η λύση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας”, συνέχισε.



Ο Άσαντ “δεν αναφέρθηκε επίσης σε έναν διάλογο με τα κόμματα της συριακής αντιπολίτευσης, έπειτα, βεβαίως, από τη δημιουργία ενός κλίματος προς αυτήν την κατεύθυνση, με την αποχώρηση του στρατού και των πρακτόρων της ασφάλειας και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και των κρατούμενων συνείδησης”, σημείωσε ο 80χρονος Αμπντελαζίμ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του κόμματος Σοσιαλιστική Αραβική Ένωση και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Εθνικής Συνέλευσης, στην οποία ανήκουν αριστερά αντιπολιτευόμενα κινήματα. 




Μετά την ομιλία του Άσαντ πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος σε διάφορες πόλεις της Συρίας και στα προάστια της Δαμασκού. “Κανένας διάλογος με τους δολοφόνους”, φώναζαν 300 διαδηλωτές στο προάστιο Ίρμπιν της Δαμασκού, δήλωσε τηλεφωνικώς αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς. 



Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν επίσης πορεία στην πανεπιστημιούπολη του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, αλλά και στις περιοχές Σαρακέμπ και Κάφαρ Νουμπλ, στην Ιντλέμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως και στη Χομς, στην κεντρική Συρία, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.




Σύμφωνα με άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις διαδηλώσεις στο Χαλέπι και τη Χομς, συγκεντρώσεις έγιναν ακόμη στη Χάμα, στη βόρεια Συρία, και στη Λαττάκεια, στο δυτικό τμήμα της χώρας.



Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας στη Συρία ζητούν εξάλλου σήμερα τη συνέχιση της “εξέγερσης” σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ομιλία του προέδρου Άσαντ. 

Οι τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, μια μη κυβερνητική συριακή οργάνωση που είναι επικεφαλής των ακτιβιστών που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις στη χώρα, ζητούν σε σημερινή ανακοίνωσή τους “τη συνέχιση της επανάστασης έως ότου πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι”. “Κρίνουμε ανώφελο οποιονδήποτε διάλογο που δεν θα οδηγήσει σε μια αλλαγή σελίδας στο σημερινό καθεστώς”, καταλήγουν.

Σχέδιο απόφασης της ΕΕ για την επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει το καθεστώς των κυρώσεων εναντίον της Συρίας και θεωρεί ότι η αξιοπιστία του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “προετοιμάζει ενεργητικά” την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον της Συρίας “με πρόσθετες ρυθμίσεις”, αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου. “Η αξιοπιστία και η ηγετική θέση” του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ “εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος υποσχέθηκε”, τονίζεται στο κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε από τους μονίμους αντιπροσώπους των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εργασίες συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων εν όψει της έγκρισης μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόσθετων κυρώσεων. Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει δύο σειρές κυρώσεων, που περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα προσθέτουν νέα ονόματα ατόμων στο τμήμα του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και επιχειρήσεων που συνδέονται με το συριακό καθεστώς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ δήλωσε από την πλευρά του πως ο πρόεδρος της Συρίας έχει φτάσει στο “σημείο χωρίς επιστροφή”, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Σύρος ηγέτης θα είναι σε θέση να “γυρίσει σελίδα” μετά την “πρωτοφανή” καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα του. “Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ανακοίνωση δεν αλλάζει το πλαίσιο”, είπε ο Ζιπέ, αναφερόμενος στην ομιλία που έκανε ο Άσαντ στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού.