Το 90% του προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κρατους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Γιαρμούκ φιλοξενούσε 500.000 Παλαιστίνιους προτού ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Συρία το 2011. Από τότε έχουν σκοτωθεί 220.000 άνθρωποι κι έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε, η περιοχή κατελήφθη από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και της Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι τζιχαντιστές βρίσκονται πλέον έξω από την Δαμασκό, την έδρα του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Γιαρμούκ που ελεγχόταν από τους αντικαθεστωτικούς βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό υπό πολιορκία από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ωστόσο οι ένοπλοι αντάρτες της αντιπολίτευσης κατέρρευσαν όταν δέχτηκαν και την επίθεση των τζιχαντιστών που επίσης πολεμούν κατά του καθεστώτος του Άσαντ.

«Η κατάσταση στο Γιαρμούκ συνιστά προσβολή για την ανθρωπότητα, είναι πηγή ντροπής για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). «Το Γιαρμούκ είναι μία δοκιμασία, μία πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα πρέπει να αποτύχουμε. Η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος κινδυνεύει», πρόσθεσε.

Ads