Έφοδο στην πόλη Κουσέιρ -προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας- πραγματοποίησε την Κυριακή ο στρατός της Συρίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του καθεστώτος Ασάντ να ανακαταλάβει στρατηγικές περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες. Τα κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το κέντρο της πόλης. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία πρόκειται να συνεδριάσει επειγόντως την Πέμπτη, στην προοπτική της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση.

Ads

«Ο συριακός στρατός ελέγχει την κεντρική πλατεία της πόλης καθώς και τα γύρω κτίρια συμπεριλαμβανομένου του Δημαρχείου, όπου οι στρατιώτες ύψωσαν στον ιστό την συριακή σημαία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο  στρατιωτική πηγή.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι άξιες δυνάμεις μας αποκατέστησαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο δημαρχείο της Κουσέιρ και στα γύρω κτίρια, και θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες στην πόλη».

Ο συριακός στρατός υποστηριζόμενος από το ισχυρό λιβανέζικο ένοπλο σιιτικό κόμμα Χεζμπολάχ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστές, επιτίθεται εδώ και εβδομάδες εναντίον της Κουσέιρ, προπύργιο των ανταρτών, που προβάλει αντίσταση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ads

Σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC, η Κουσέιρ έχει στρατηγική σημασία και για τις δύο πλευρές. Αν η κυβέρνηση αποκτήσει τον έλεγχο, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση από την πρωτεύουσα προς τα παράλια, ενώ για για τους αντάρτες, ο έλεγχος της πόλης σημαίνει ελεύθερη πρόσβαση στον γειτονικό Λίβανο.

Στόχος επιδρομών έχει γίνει από τη νύχτα, η τοποθεσία Νταμπάα στην ίδια περιοχή, που επίσης ελέγχεται από τους αντάρτες. Ο στρατός βομβάρδισε επίσης το Μπουέιντα αλ-Σαρκίγια, ένα άλλο χωριό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει επείγουσα σύνοδο την Πέμπτη για να εξετάσει την προοπτική διεξαγωγής διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση στη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Αλγερίας, του Σουδάν, της Αιγύπτου, του Ομάν και του Ιράκ, θα συζητήσουν για τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον σχετικά με τη διάσκεψη, η οποία προβλέπει διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Μπεν Χίλι.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο για να «παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, υπό το φως της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας» προσέθεσε.

Ο επιθυμητός διάλογος από τους διοργανωτές της διάσκεψης θα είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς η συριακή αντιπολίτευση καθιστά την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο, ενώ εκείνος δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία.