Ένας ηγέτης των Σύρων ανταρτών που έχει επικηρυχθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με 10 εκατομμύρια δολάρια απηύθυνε έκκληση για επείγουσα διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια προς τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ μετά τον φονικό σεισμό που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και «γονάτισε» το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Ads

«Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να καταλάβουν ότι απαιτείται να βοηθήσουν σε μια κρίση» δήλωσε ο Αχμέντ Χουσεΐν αλ-Σάρα, γνωστός ως Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης που είχε ήδη φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα στην Ιντλίμπ πριν από τους δίδυμους σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ της περασμένης εβδομάδας.

Ο Τζολάνι χαρακτηρίστηκε επισήμως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ το 2013 λόγω της προηγούμενης ηγεσίας του στο Μέτωπο αλ Νούσρα, μια ομάδα «παρακλάδι» της Αλ Κάιντα. Ο Τζολάνι ηγείται της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μιας ισλαμιστικής ομάδας που ισχυρίζεται ότι έχει έρθει σε ρήξη με το παρελθόν της. 

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε την Κυριακή ότι η βοήθεια που περνάει από τα ελεγχόμενα από την αντιπολίτευση εδάφη έχει καθυστερήσει λόγω «θεμάτων έγκρισης» με την HTS, ενώ η Ουάσινγκτον απαίτησε από την κυβέρνηση Άσαντ να χορηγήσει άμεση πρόσβαση σε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς στη βόρεια Συρία.

Ads

«Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να περάσει από όλα τα συνοριακά περάσματα», δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Μετά από μια επίσκεψη στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα, τη μοναδική γραμμή ζωής από την Ιντλίμπ προς τον έξω κόσμο, ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε:

«Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία».

Ο Τζολάνι και άλλοι στα βορειοδυτικά επιμένουν ότι το πέρασμα έχει παραμείνει ανοιχτό, ωστόσο η βοήθεια που έχει σταλεί από τον ΟΗΕ είναι ανεπαρκής. 

Η περιοχή έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί με αεροπορικές επιδρομές τόσο από το καθεστώς Άσαντ όσο και από τους υποστηρικτές του στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ απαίτησαν επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εποπτεύει τη βοήθεια μέσω της Μπαμπ αλ-Χάουα, να «ψηφίσει αμέσως», ώστε να αυξηθεί η ροή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία. Αυτό δημιουργεί μια πιθανή μάχη με τη Ρωσία, η οποία έχει εμποδίσει την πρόσβαση στη βοήθεια κατά τη διάρκεια προηγούμενων ψηφοφοριών.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμησή μας», δήλωσε ο Τζολάνι, αν και πέρα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, δεν διευκρίνισε ποιες ξένες δυνάμεις μπορεί να είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την HTS ή να ανταποκριθούν στις προσπάθειες να επαναπροσδιοριστεί η ομάδα ως μοντέλο διακυβέρνησης στη Συρία.

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Ρώσοι μετέτρεψαν αυτό το μέρος σε έναν συνεχή σεισμό τα τελευταία 12 χρόνια», δήλωσε ο Τζολάνι, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι προσπάθειές του να επαναπροσδιορίσει το όνομα της HTS ήταν επιτυχείς. «Παρόλα αυτά, έχουμε οικοδομήσει μια κυβέρνηση που ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε τη διακυβέρνηση και να στηρίξουμε τους ανθρώπους. Αλλά αυτός ο τόπος απαιτεί ακόμη πολλά περισσότερα», πρόσθεσε.

Έξι φορτηγά του ΟΗΕ φτάνουν στη Συρία μέσω των συνόρων με την Τουρκία

Έξι επιπλέον φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών που μεταφέρουν βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα πέρασαν στη βορειοδυτική Συρία σήμερα, Δευτέρα 13/2, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).

Τα φορτηγά μετέφεραν τρόφιμα και μη επισιτιστικά είδη, δήλωσε στο CNN η Μάντεβι Σαν-Σουόν.

Συνολικά 58 διυπηρεσιακά φορτηγά του ΟΗΕ που μετέφεραν βοήθεια έχουν περάσει στη βορειοδυτική Συρία μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ-Χάουα από την Τουρκία από την Πέμπτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η Σαν-Σουόν.

*Με πληροφορίες από Guardian, CNN