Περισσότεροι από 370.000 νεκροί, πάνω από το μισό του πληθυσμού εκτοπισμένοι και μια κατεστραμμένη χώρα: οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την έναρξης της εξέγερσης στη Συρία εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις 15 Μαρτίου 2011, η οποία εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό και περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο.

Ads

Νεκροί

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ο οποίος χθες Παρασκευή εισήλθε στην ένατη χρονιά του. Μεταξύ των νεκρών είναι 112.623 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 21.000 παιδιά και 13.000 γυναίκες, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο.

Ανάπηροι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), «2,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια μόνιμη αναπηρία». Βάσει έκθεσης που πραγματοποίησε το Handicap International το 2017 και το 2018 «περισσότερα από το 60% των νοικοκυριών των Σύρων προσφύγων μετρούν έναν ανάπηρο, με το ένα πέμπτο των προσφύγων στον Λίβανο και την Ιορδανία να παρουσιάζουν κάποια μορφής αναπηρία».

Ads

Εκτοπισμένοι, πρόσφυγες

Σύμφωνα με τη διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή της μη κυβερνητικής οργάνωσης CARE, η σύγκρουση στη Συρία «προκάλεσε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Περίπου 13 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί ή έχουν φύγει πρόσφυγες, σε μια χώρα που είχε 23 εκατομμύρια κατοίκους πριν την έναρξη του πολέμου. Περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Περίπου 5,6 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων, 3,6 εκατομμύρια.
Στον Λίβανο εκτιμάται ότι ζουν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία – με λιγότερο από ένα εκατομμύριο να έχουν εγγραφεί στον ΟΗΕ–, την ώρα που η χώρα έχει πληθυσμό 4 εκατομμυρίων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν στην αβεβαιότητα και εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ακολουθεί η Ιορδανία, με 657.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες στον ΟΗΕ, όμως πραγματικό αριθμό 1,3 εκατομμύριο, σύμφωνα με τις αρχές, το Ιράκ με περισσότερους από 246.000 και η Αίγυπτος με περισσότερους από 130.000. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν καταφύγει και στην Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία.

Φυλακισμένοι, βασανισμένοι

Από την αρχή της κρίσης το καθεστώς Άσαντ κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για βασανιστήρια, βιασμούς και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί ή από τις φρικτές συνθήκες κράτησης στις φυλακές του καθεστώτος. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις φυλακές από την αρχή του πολέμου, επισημαίνει η ίδια πηγή. Το 2017 η Διεθνής Αμνηστία είχε κατηγορήσει το καθεστώς Άσαντ ότι εκτέλεσε δι’ απαγχονισμού περίπου 13.000 ανθρώπους από το 2011 ως το 2015 στη φυλακή Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό, καταγγέλλοντας μια «πολιτική εξόντωσης». Οι απαγχονισμοί αυτοί προστίθενται στους 17.700 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στα κρατητήρια του καθεστώτος και τους οποίους η ΜΚΟ έχει καταγράψει. Εξάλλου «πολλές χιλιάδες» άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις φυλακές των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

Εκτός σχολείου

Περίπου 5 εκατομμύρια Σύροι έχουν γεννηθεί μετά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τη Unicef, εκ των οποίων σχεδόν το ένα εκατομμύριο είναι πρόσφυγες. Περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και περισσότερα από ένα στα τρία σχολεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Φτώχεια

Σύμφωνα με το Ocha, 13 εκατομμύρια άνθρωποι στο εσωτερικό της Συρίας έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) επισημαίνει ότι στη Συρία επικρατεί «γενικευμένη κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας», με 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Η ανεργία, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι ελλείψεις στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση αναγκάζουν τη μεγάλη πλειονότητα των Σύρων να ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, τονίζει ο ΟΗΕ.Η πετρελαϊκή βιομηχανία και αυτή του φυσικού αερίου έχουν υποστεί από το 2011 σοβαρές ζημιές, τις οποίες οι αρχές της Συρίας εκτιμούν σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει πλέον και έλλειψη καυσίμων.
Παρόλο που ο τομέας της ενέργειας είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, όλοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
Το κόστος των καταστροφών εξαιτίας των συγκρούσεων εκτιμάται από τον ΟΗΕ σχεδόν στα 345 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολόκληρες πόλεις και χωριά δεν είναι πλέον παρά ερείπια.