Εντός της επόμενης εβδομάδας θα αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη Συρία από το 1963, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε ομιλία του ενώπιον της νέας κυβέρνησης που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση. Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις κατά του Άσαντ συνεχίστηκαν και σήμερα. Βίντεο δείχνουν βασανισμούς συλληφθέντων αντικαθεστωτικών από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Μπανιάς.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο Άσαντ ο νόμος που θα καταργεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία εφαρμόζεται επί 48 χρόνια, θα τεθεί σε ισχύ εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο τόνισε ότι ο νέος νόμος δεν θα δείχνει «επιείκεια» στα «σαμποτάζ». Παράλληλα, ο Άσαντ δήλωσε πως προτεραιότητά του παραμένει η σταθερότητα της χώρας αλλά υποστήριξε ότι απαιτούνταν μεταρρυθμίσεις για «να ενισχυθεί το εσωτερικό μέτωπο» μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Συρίας εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη χώρα. «Το αίμα που χύθηκε μας θλίβει. Λυπούμαστε για το θάνατο όλων αυτών των ανθρώπων, πολιτών ή αστυνομικών, και τους θεωρούμε μάρτυρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα πριν από την ομιλία του Άσαντ, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη της νότιας Συρίας, Ντεράα, φωνάζοντας ότι «ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς». Η διαδήλωση ξεκίνησε από το τέμενος Ομάρι στην παλιά συνοικία της πόλης και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Σαράγια στο κέντρο της πόλης. Πολλοί από αυτούς κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες των θυμάτων των πρόσφατων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσαν τηλεφωνικώς στο Reuters οι αυτόπτες μάρτυρες.

Ads

Διαδήλωση πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες και στην πόλη, Μπανιάς. Ήταν μία αποκλειστικά γυναικεία πορεία υπέρ της δημοκρατίας, αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες. «Όχι Σουνίτες, όχι Αλεβίτες. Ελευθερία είναι αυτό που θέλουμε όλοι», φώναζαν οι γυναίκες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Σημειώνεται πως στην πόλη σημειώνονται εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους σουνίτες κατοίκους, που αποτελούν την πλειοψηφία, και τους αλεβίτες.