Συριακές δυνάμεις και άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη Ραστάν της Συρίας με την υποστήριξε ελικοπτέρων και αφού προηγήθηκαν μάχες με λιποτάκτες του στρατού, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης για την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην περιοχή.

Ads

Δεκάδες άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν, μετά την πολιορκία δύο ημερών, στην αλ-Ραστάν, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στην Χομς και πάνω στην οδική αρτηρία προς την Τουρκία, δήλωσαν κάτοικοι της πόλης.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη αλ Ραστάν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα μέσα Μαρτίου όταν άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 15.000 έχουν συλληφθεί και κρατούνται.

Εν τω μεταξύ, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στον ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ τόνισε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν πρόσχημα για τις ξένες επεμβάσεις.  Ο Σύρος υπουργός πρόσθεσε ότι οι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να σαμποτάρουν την συνύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων στη Συρία.

Ads

«Πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε αλλιώς τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των θρησκευτικών εξτρεμιστών; Σε ποιον άλλο σκοπό θα μπορούσε να χρησιμεύσει το ότι σπέρνουν το χάος το οποίο θα οδηγήσει στον κατακερματισμό της Συρίας;» ανέφερε. Υποστήριξε ακόμη ότι ο συριακός λαός είναι «αποφασισμένος να απορρίψει κάθε μορφή ξένης επέμβασης».