Συνεχίζεται η κρίση στην Συρία έπειτα από την χθεσινή αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων της «Ημέρας Ανυπακοής». Άρματα μάχης εισέβαλλαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Μπανιάς, ένα από τα προπύργια των αντικαθεστωτικών, με κατεύθυνση τις νότιες συνοικίες, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, σύμφωνα με δηλώσεις υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Λευκωσία.

Ads

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι κάτοικοι σχημάτισαν ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσουν τα άρματα μάχης να πλησιάσουν τις συνοικίες αυτές, ενώ οι επικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση της πόλης έχουν διακοπεί. Άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει ωστόσο και το χωριό Μπάιντα κοντά στην Μπανιάς.

Με τη λήψη «πρόσθετων μέτρων» απειλεί ο Λευκός Οίκος τη Δαμασκό αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν σταματήσει την αιματοχυσία.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης στα μέσα Μαρτίου.

Ads

Εκλογές ζητάνε οι αντικυβερνητικοί

Τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών μέσα σε έξι μήνες προτείνουν, μέσω Facebook, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Θα κερδίσετε τον σεβασμό της σύγχρονης Συρίας αν μπορέσετε να την μετατρέψετε από ένα καθεστώς δικτατορίας σε μία δημοκρατία. Οι Σύροι θα σας το αναγνωρίσουν και είναι δυνατό να το κάνετε», αναφέρει ένα κείμενο στη σελίδα του Facebook «Συριακή επανάσταση 2011». «Η λύση είναι απλή: Σταματήστε να πυροβολείτε τους διαδηλωτές, επιτρέψτε τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αφαιρέστε όλες τις φωτογραφίες σας και αυτές του πατέρα σας, απελευθερώστε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, ξεκινήστε εθνικό διάλογο, επιτρέψτε τον πολιτικό πλουραλισμό και διοργανώστε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες», αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου.

«Είστε επικεφαλής της κυβέρνησης τα τελευταία 11 χρόνια και αυτό είναι αρκετό για μία δημοκρατία (…) Δεν είστε ο (λίβυος ηγέτης Μουάμαρ) Καντάφι. Είστε νέος, πολιτισμένος, έξυπνος και ανοιχτόμυαλος. Γιατί θέλετε να συμπεριφέρεστε όπως εκείνος; Γιατί πυροβολείτε εναντίον του λαού σας και των πόλεών σας; Γιατί θέλετε να χύνεται αίμα; Γιατί θέλετε να σπρώξετε τη Συρία στην άβυσσο;», αναφέρει το κείμενο.

«Κύριε πρόεδρε, ξυπνήστε και διώξτε τους συμβούλους σας που θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να σκοτώσουν τους άλλους. Συμπεριφέρονται όπως οι σύμβουλοι του Καντάφι, δεν πρέπει να τους ακούτε». «Αν τα κάνετε αυτά θα σώσετε τη Συρία και θα σπείρετε τον φόβο στο Ισραήλ. Διαφορετικά το Ισραήλ θα κερδίσει και η Συρία θα χάσει. Πάντα μιλούσατε για αντίσταση εναντίον του Ισραήλ. Έχει έρθει η ώρα να το κάνετε με τις πράξεις σας και όχι μόνο με τα λόγια», καταλήγει το κείμενο.