Την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο απέρριψε σήμερα ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση, και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας- την οποία χαιρέτισε το Σάββατο η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία- πιθανόν να υπάρχουν 45 τοποθεσίες στη Συρία με υλικά χημικών όπλων. 

Ads

«Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο ηγέτης του Στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς.

«Αδιαφορούμε πλήρως γι’ αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς», πρόσθεσε, μιλώντας  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες τη μεταφορά τμήματος του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ, προκειμένου να αποφύγουν τον πιθανό έλεγχό του από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ads

Σύμφωνα με τον Σελίμ Ιντρίς, οι σύροι αντάρτες θεωρούν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία πλήγμα για την εξέγερσή τους, που στοχεύει στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

ΗΠΑ: Σε 45 περιοχές της Συρίας υπάρχουν χημικά όπλα

«Πιθανόν να υπάρχουν 45 τοποθεσίες που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων και σχεδόν οι μισές έχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες από υλικά χημικών όπλων», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πιστεύεται πως όλες αυτές οι τοποθεσίες τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων δεδομένου ότι η Δαμασκός μεταφέρει τέτοιο υλικό σε περιοχές που ελέγχει.

Η Ρωσία συμφώνησε εξάλλου με τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι η Δαμασκός διαθέτει περί τους 1.000 μετρικούς τόνους διαφόρων χημικών παραγόντων, μεταξύ τους αέριο μουστάρδας και σαρίν.