Οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος της Συρίας έχουν αποκλείσει την παραθαλάσσια πόλη Μπάνιας έπειτα από τις δολοφονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά πολιτών που διαδήλωναν χθες Κυριακή. Οι επιθέσεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έγιναν από μη τακτικούς στρατιώτες που είναι πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Δέκα ΜΚΟ ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους στην πόλη Μπανιάς

Ads

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Μπάνιας, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο διυλιστήρια της Συρίας, χθες Κυριακή όταν μη τακτικοί στρατιώτες από τη μειονότητα Αλάουι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των κατοίκων οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε φιλοδημοκρατική διαδήλωση. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής στο Reuters.

Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι μία ένοπλη ομάδα έστησε ενέδρα σε μία περίπολο κοντά στην Μπάνιας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα στρατιώτες. Άλλοι ακτιβιστές επεσήμαναν ότι έχουν κλείσει οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη. «Προσπαθήσαμε να φτάσουμε στην Μπάνιας από την κεντρική έξοδο του παραθαλάσσιου αυτοκινητόδρομου, όμως η μυστική αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο και ανάγκαζε τα αυτοκίνητα να γυρίσουν πίσω. Οι παράπλευρες οδοί είναι επίσης κλειστές» .

Η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε μετά τη διαδήλωση περίπου 2.000 ανθρώπων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στη Μπάνιας, στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», το σύνθημα που χρησιμοποιούσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Ads

Αντιμέτωπος με ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης ο πρόεδρος της Συρίας Ασαντ έχει δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις είναι μέρος μίας συνωμοσίας των ξένων με στόχο τη διαδογματική βία. Ηγέτες της αντιπολίτευσης όμως απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες, ενώ τον προηγούμενο μήνα εξέδωσαν μία ανακοίνωση στην οποία αποκηρύσσουν τη διαδογματική βία και δεσμεύονται στη μη βίαιη δημοκρατική αλλαγή, ενώ επισημαίνουν ότι ολόκληρος ο λαός της Συρίας «καταπιέζεται».

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ωστόσο εξαπλωθεί σε όλη τη Συρία. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα από το Μάρτιο, οπότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις με αφορμή το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι μαθητές που είχαν γράψει φιλοδημοκρατικά συνθήματα στους τοίχους του σχολείου τους στη Ντεραά.

Διαδήλωση φοιτητών σήμερα

Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν σε διαδήλωση σήμερα στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους. Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό φοιτητή από τις δυνάμεις ασφαλείας που περικύκλωσαν το χώρο του πανεπιστημίου σύμφωνα με γραπτό μήνυμα sms που έλαβε ένας ακτιβιστής στο κινητό του.

Δέκα ΜΚΟ ζητούν την διεξαγωγή έρευνας

Δέκα οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν σήμερα την σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Μπανιάς της βορειοδυτικής Συρίας, που προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων πολιτών και εννιά στρατιωτικών.

«Καταγγέλλουμε έντονα τη βία σε όλες της τις μορφές, από όπου και αν προέρχεται», τονίζουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους. Οι ΜΚΟ υπογραμμίζουν πως «η προστασία της ζωής των αμάχων είναι ευθύνη του κράτους και κάνουν έκκληση για να σταματήσουν αμέσως οι αιματηρές συγκρούσεις» .

Επίσης ζητούν τον «σχηματισμό ανεξάρτητης και ουδέτερης επιτροπής έρευνας που θα την χαρακτηρίζει η διαφάνεια και θα την αποτελούν εκπρόσωποι συριακών ΜΚΟ για την τιμωρία όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες αυτές». Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στην πόλη αυτή από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εννιά στρατιωτικοί, οι δύο αξιωματικοί, σκοτώθηκαν όταν τα οχήματα τους έπεσαν σε ενέδρα κοντά στην πόλη Μπανιάς, μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι η Εθνική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Σύνδεσμος της Συρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι επιτροπές υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και τρεις κουρδικές οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.