Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, συγκρότησε μία επιτροπή σύρων νομικών για να μελετήσει το θέμα της άρσης του νόμου έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sana, η επιτροπή αναμένεται να καταρτίσει έναν αντιτρομοκρατικό νόμο για να αντικαταστήσει το νόμο έκτακτης ανάγκης.

Ads

Η επιτροπή, που αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 25 Απριλίου, θα καταρτίσει «νομοσχέδιο για την προστασία της ασφάλειας του έθνους, της αξιοπρέπειας των πολιτών και για την πάταξη της τρομοκρατίας, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του νόμου έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι θα συστήσει επιτροπή έρευνας για τους θανάτους πολιτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν στην νότια πόλη Ντεράα και στο λιμάνι της Λατάκιας.

Παράλληλα το SANA μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δημιούργησε μια ακόμη επιτροπή «για την επίλυση του προβλήματος της απογραφής του 1962» στην ανατολική περιοχή της αλ Χασάκα. Η απογραφή αφορά τους 150 χιλιάδες Κούρδους που ζουν στη Συρία και δεν τους έχει δοθεί υπηκοότητα.

Ads

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προσπαθεί να πάρει πληροφορίες για την εξαφάνιση από την Τρίτη στη Συρία ενός ιορδανού δημοσιογράφου που εργάζεται για το πρακτορείο Reuters. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πληροφορίες από τις συριακές αρχές για την τύχη του Σουλεϊμάν Χαλίντι, ιορδανού δημοσιογράφου του γραφείου του Reuters στο Αμάν, ο οποίος βρισκόταν στη Δαμασκό και δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Τρίτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμαντ Κάγεντ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ένας ιορδανός δημοσιογράφος ο Χάλεντ Ουέις, απελάθηκε από τις συριακές αρχές.