Αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ κρατούν ομήρους τέσσερις κυανόκρανους του ΟΗΕ, οι οποίοι επιτηρούσαν την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Συρία στα Υψώματα του Γκολάν. Σημειώνεται πως τις τελευταίες δύο ημέρες, ρουκέτες από συριακά εδάφη, μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, έπεσαν στα Υψώματα του Γκολάν χωρίς ωστόσο να υπάρξουν απώλειες και χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης (Αντάρτες ή Καθεστώς). Ενώ στον ΟΗΕ επικρατεί «σύγχυση» σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο να βρεθεί μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ads

 
Όπως υποστήριξε ο Τζον Κέρι κατά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα «ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ανάσχεση της εξάπλωσης του εξτρεμισμού». Οι ΗΠΑ ζήτησαν μεταξύ άλλων από τη Ρωσία να σκληρύνει τη στάση της έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, την ώρα που στην Αμερική εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Ομπάμα για εξοπλισμό των ανταρτών.
 
Σημειώνεται πως τις τελευταίες δύο ημέρες οι εξελίξεις λειτούργησαν ανασταλτικά στις επαφές της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Από τη μία η «απρόβλεπτη» επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, και από την άλλη οι δηλώσεις μέλους της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ πως οι αντάρτες ήταν αυτοί που έκαναν χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο, και όχι το καθεστώς – ακόμα και αν στη συνέχεια η Επιτροπή διέψευσε αυτές τις πληροφορίες – άλλαξαν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης στη διεθνή κοινότητα.
 
Ενδεικτικό είναι πως ακόμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φανατικός πολέμιος του καθεστώτος Άσαντ, τάχθηκε κατά των ισραηλινών επιθέσεων κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες επιθέσεις». «Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την επιχείρηση», δήλωσε και ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να βάλει τέλος στις επιθέσεις.
 
Αναλυτές επισημαίνουν πως οι ισραηλινές επιθέσεις περιέπλεξαν – ακόμη περισσότερο- την κατάσταση στη Συρία, καθώς πλέον ενδέχεται να ενισχύσουν τη συμπάθεια του αραβικού κόσμου προς τον Άσαντ και να κινητοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Η Συρία επίσημα ανακοίνωσε πως η επίθεση είναι «κήρυξη πολέμου» επισημαίνοντας πως η δική της επίθεση θα έρθει σε χρόνο που αυτή θα επιλέξει.
 
Εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή, που ενισχύονται οι φωνές στις ΗΠΑ για εξοπλισμό των ανταρτών, μέλος της αρμόδια επιτροπής του ΟΗΕ, η Ντελ Πόντε, με δηλώσεις της ανακοίνωσε πως υπάρχουν «ισχυρές υποψίες» για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αλλά «δεν υπάρχουν κόμα αδιάσειστες αποδείξεις ότι έγινε χρήση του αερίου σαρίν». Η Ντελ Πόντε τόνισε ωστόσο πως η χρήση χημικών «έγινε από την πλευρά των αντικαθεστωτικών και όχι από τις κυβερνητικές δυνάμεις».
 
Οι δηλώσεις προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο αναταραχή στη διεθνή κοινότητα. Λίγες ώρες αργότερα η Επιτροπή με ανακοίνωσή της «άδειασε» το μέλος της διαψεύδοντας έμμεσα τις αρχικές πληροφορίες. «Η Επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να επιτρέπουν το συμπέρασμα πως έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται: «Κατά συνέπεια μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς».
 
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα είχαν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών στη Συρία, αλλά αναφέρονταν μόνο σε ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. Όπως είχαν διαμηνύσει σε περίπτωση που αποδειχτεί πως ο κυβερνητικός στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων τότε και η στάση των ΗΠΑ θα άλλαζε ριζικά.
 
Μια ημέρα αργότερα, την Τρίτη, ομάδα ανταρτών που μάχεται κατά του καθεστώτος, η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Γιαρμούκ, ανακοίνωσε πως κρατά ομήρους τέσσερις κυανόκρανους του ΟΗΕ, που επιτηρούσαν την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Συρία, μεταξύ των Υψωμάτων του Γκολάν. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία των τεσσάρων κυανόκρανων, ωστόσο ανταποκρίσεις αναφέρουν πως στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις από Αυστρία, Μαρόκο, Ινδία και Φιλιππίνες.
 
Φωτογραφία η οποία συνοδεύει τη δήλωση των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εμφανίζει τέσσερις άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ με μπλε τζάκετ στα οποία αναγράφεται η λέξη «Φιλιππίνες». 

Στα 4,25 εκ. οι εκτοπισμένοι στη Συρία

 
Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα θέματα (OCHA) ανακοίνωσε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας ανέρχεται στα 4,25 εκατομμύρια.
 
Ο μεγαλύτερος αριθμός (1,25 εκ.) καταγράφεται στο Χαλέπι, ενώ ακολουθεί η Δαμασκός (περίπου 700.000). Επιπλέον από τον ΟΗΕ επισημαίνεται πως η επισιτιστική βοήθεια δύσκολα περνά τις γραμμές των συγκρούσεων του εμφυλίου, ενώ οι συριακές αρχές δεν επιτρέπουν την απευθείας επισιτιστική βοήθεια από την Τουρκία για όσους βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.