Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, απέπεμψε τον κυβερνήτη της πόλης Χάμα, στην οποία έλαβαν χώρα την Παρασκευή μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών και σε άλλες πόλεις της χώρας με τουλάχιστον 24 νεκρούς.

Ads

Την είδηση για την αποπομπή του κυβερνήτη της Χάμα μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι τις Συρίας το Σάββατο. O Άσαντ υπέγραψε σχετικό διάταγμα για την αποπομπή του κυβερνήτη της Χάμα, Ahmad Khaled Abdel Aziz.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους την Παρασκευή με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υπολογίζουν ότι οι νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι τουλάχιστον 24. «Σε όλη τη Συρία, κατά το λήγον εικοσιτετράωρο, συνολικώς 24 πολίτες εξεγερμένοι κατά του καθεστώτος, έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφάλειας», αποκάλυψε στο «Reuters» Σύριος δικηγόρος, ειδικευμένος σε θέματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Ραζάν Ζαϊτούνα.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Rami Abdel Rahman, δήλωσε ότι την Παρασκευή στη Συρία πραγματοποιήθηκε η μεγαλήτερη διαδήλωση από τότε που ξέσπασε η Συριακή εξέγερση στις 15 Μαρτίου.

Ads

Τα περισσότερα θύμα καταγράφηκαν στην πόλη Ιντλέμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου «16 άνθρωποι σκοτώθηκαν», σύμφωνα με την εθνική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιατρικές πηγές, η κρατική καταστολή των διαδηλώσεων έχει αφήσει πάνω από 1.350 πολίτες νεκρούς ενώ 10.000 έχουν φυλακιστεί σε όλη τη χώρα από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.