Τουλάχιστον 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του ανταρτο-κρατούμενου θύλακα της Γούτας κοντά στη Δαμασκό.

Ads

Σε αντίποινα για τα κυβερνητικά πλήγματα, αντάρτες άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον συνοικιών της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν οκτώ κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας.

Ο στρατός και οι σύμμαχοί του έπληξαν στόχους στην περιοχή από όπου εβλήθησαν οι όλμοι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νέα κλιμάκωση άρχισε την Κυριακή, ενώ κατά τις πληροφορίες της ίδιας, στους 94 νεκρούς συμπεριλαμβάνονται 18 παιδιά.

Ads

Μια οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν αντάρτες ανέφερε πως αεροσκάφη και πυροβολικό σφυροκόπησαν τις κοινότητες Σάκμπα, Τζίσριν και άλλες. Οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 20 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους μόνο στην κοινότητα Χαμουρίγε τη Δευτέρα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τονίζει ότι ο υποσιτισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ανατολική Γούτα, καθώς ελάχιστη επισιτιστική βοήθεια φθάνει στους κατοίκους.

Οι αντάρτες στην Ανατολική Γούτα κατηγορούν τη Μόσχα και τον συριακό στρατό ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης». Λένε ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την παρουσία μερικών εκατοντάδων μελών του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία στον θύλακα για να εξαπολύουν επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επέρριψε την ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Γούτα στους αντάρτες και ιδίως αυτούς του Μετώπου Υποστήριξης, που τόνισε πως προχωρούν συνεχώς σε «προκλήσεις».

Ο Λαβρόφ έκρινε πως η Δαμασκός, η Μόσχα και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αξιοποιήσουν «την εμπειρία της απελευθέρωσης του Χαλεπιού» και να εφαρμόσουν τις τακτικές που δοκιμάστηκαν εκεί στην Ανατολική Γούτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP