Πραγματικότητα γίνονται σήμερα οι φόβοι των πολιτών της Τζιζ Αλ Σοκχούρ καθώς, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, οι ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν από νωρίς επιχείρηση στην πόλη, ως αντίποινα για το θάνατο 123 μελών στρατιωτών την περασμένη Δευτέρα. Δραματική αύξηση των προσφύγων προς τη γειτονική Τουρκία παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, από πολίτες που εγκαταλείπουν την εστία τους για να αποφύγουν την αγριότητα του καθεστώτος Άσαντ.

Ads

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, στη στρατιωτική επιχείρηση μετέχουν 30.000 στρατιώτες. Οι πολίτες της Τζιζ Αλ Σοκχούρ εδώ και αρκετές ημέρες εξέφραζαν τους φόβους τους για αντίποινα από το καθεστώς και ζητούσαν τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας. Άλλωστε η κυβέρνηση Άσαντ σε ανακοίνωσή της προ ημερών είχε κάνει σαφές ότι θα «ενεργήσει δυναμικά» προκειμένου να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή.

Ο Ραμί Αμπντουλραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής τού είπαν ότι ο στρατός έχει αναπτυχθεί στην πόλη. «Ακούνε πυροβολισμούς και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα» δήλωσε στο Reuters.Η τηλεόραση μετέδωσε ότι ένοπλες ομάδες έβαλαν φωτιά σε χωράφια που βρίσκονται στα περίχωρα της Τζισρ-αλ-Σουγούρ, που ανήκει στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οχήματα του στρατού κινούνται από το Σάχελ αλ-Χαμπ, στη νότια Ιντλίμπ, περνώντας μέσα από την πόλη Μαστούμα. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι στρατιώτες πυροβολούν αδιακρίτως.

Ads

Οι κάτοικοι αρνούνται τις κατηγορίες για σφαγή των δυνάμεων ασφαλείας και ανταποδίδουν τις κατηγορίες στο καθεστώς, υποστηρίζοντας ότι σφαγιάζονται και δηλητηριάζονται από τις δυνάμεις του Άσαντ. Σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και ξένους ανταποκριτές, οι 123 στρατιώτες σφαγιάστηκαν από μισθοφόρους του καθεστώτος καθώς ήταν κατά της καταστολής και στη συνέχεια, η σφαγή “φορτώθηκε” στους κατοίκους της πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί η φυγή πολλών κατοίκων με προορισμό την Τουρκία. Χθες Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα ανακοίνωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων από τη Συρία προς το έδαφός της ανέρχεται στους 1.600, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει το καθεστώς Ασάντ να δείξει αυτοσυγκράτηση, και επισήμανε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κλείσει την πόρτα στους πρόσφυγες από τη Συρία.

«Έχουμε σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από το Αμπού Ντάμπι ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πρόσφυγες ξεπερνούν τους 2.400. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις μιλούσαν για μόλις 1.100 άτομα.

Παραταύτα, οι τουρκικές Αρχές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα στα σύνορα με τη Συρία, φοβούμενες την επανάληψη μίας κρίσης προσφύγων ανάλογης με εκείνη του 1991, οπότε η επίθεση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ εναντίον των Κούρδων είχε προκαλέσει μαζική έξοδο προς την Τουρκία, οι τουρκικές αρχές.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση των δημοσιογράφων στον καταυλισμό που έστησε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ ούτε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ προσκλήθηκε στο κέντρο.

Χθες, η Ύπατη Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει «την επίθεση εναντίον του λαού της» και δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 10.000 έχουν συλληφθεί από τον Μάρτιο.

Στους 28 οι νεκροί διαδηλωτές την Παρασκευή

Τουλάχιστον 28 διαδηλωτές έχασαν σήμερα τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην Συρία, κυρίως στην επαρχία Ιντλέμπ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον μιας μεγάλης διαδήλωσης στην Μααρέτ αλ Νουμάν στην Ιντλέμπ, προκαλώντας τον θάνατο 11 ανθρώπων. Έξι άτομα σκοτώθηκαν στην Λαττάκεια, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε διαδήλωση, δήλωσε ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν. Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Μπόσρα αλ Χαρίρ στην επαρχία Ντεράα και τρεις άλλοι στην Καμπούν της Δαμασκού.

Νωρίτερα, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για 6 νεκρούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.