Ενορχηστρώνεται η επίθεση της Δύσης στη Ρωσία με αφορμή τις κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Μόσχας, από όλο και περισσότερες χώρες. Στο ψυχροπολεμικό «παιχνίδι» μπαίνει και το ΝΑΤΟ.

Ads

Την Πέμπτη, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν διώξεις σε βάρος επτά αξιωματούχων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με στόχο να χακάρουν υπολογιστές και να υποκλέψουν δεδομένα σε μια προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν διεθνείς οργανισμούς αντιντόπινγκ και να εκθέσουν τους αξιωματούχους που αποκάλυψαν το πρόγραμμα ντόπινγκ με τη στήριξη της Ρωσίας.

Οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αθλητικών οργανισμών, μιας διεθνούς υπηρεσίας και μια αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια.

Οι κατηγορίες της συνωμοσίας για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, της κατάχρησης, της διάπραξης διαδικτυακής απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος απαγγέλθηκαν ώρες αφότου οι ολλανδικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εμπόδισαν μια απόπειρα από Ρώσους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών να χακάρουν, τον Απρίλιο, τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που εδρεύει στη Χάγη.

Ads

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους χάκερ ότι χρησιμοποιούν εικονικά προφίλ, διακομιστές μεσολάβησης, κακόβουλα λογισμικά προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο των σέρβερ.

Μεταξύ των προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν οι διώξεις είναι τέσσερις Ρώσοι πράκτορες που απελάθηκαν σήμερα από την Ολλανδία, επισήμανε ο Τζον Ντέμερς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για την Εσωτερική Ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκαν διώξεις στους επτά πράκτορες, καθώς χάκαραν διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς όπως τον WADA και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, που παράσχει μεταξύ άλλων καύσιμα σε πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας. 

Οι τρεις από τους επτά Ρώσους σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις είναι μεταξύ των 12 προσώπων που κατηγορήθηκαν τον Ιούλιο από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές αλλά αλληλοεπικαλύπτονται, υπογράμμισε ο Ντέμερς.

Ο Καναδάς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιτόπινγκ (WADA), που εδρεύει στο Μόντρεαλ, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) είναι «πολύ πιθανόν υπεύθυνη», γνωστοποίησε σήμερα η Οτάβα.

Ο WADA και το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό στοχοθετήθηκαν το 2016 και η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU «ευθύνεται πολύ πιθανόν για αυτές τις ενέργειες» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Σήμερα, ο Καναδάς ενώνει τη φωνή του με εκείνες των συμμάχων του για να καταγγείλει μια σειρά κακόβουλων κυβερνο-επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο ρωσικός στρατός» τονίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου, την ώρα που η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις.

Το 2016, ο WADA, ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, «αποκάλυψε ότι η ομάδα των κυβερνοπειρατών Fancy Bear /APT28 είχε δημοσιοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες για αθλητές στον ιστότοπο του» εξηγεί η κυβέρνηση του Καναδά.

«Η ομάδα αυτή είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες καθώς χάκαρε το σύστημα διαχείρισης του WADA».

Την ίδια χρονιά, το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό (που είναι επιφορτισμένο με τη μάχη κατά του ντόπινγκ στη χώρα) «εκτέθηκε από ένα κακόβουλο λογισμικό που επέτρεψε την πρόσβαση χωρίς άδεια στο δίκτυο του Κέντρου» συνεχίζει το ΥΠΕΞ.

Και στις δύο περιπτώσεις, «η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU είναι πολύ πιθανόν υπεύθυνη για αυτές τις ενέργειες».

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να θέσουν στη διάθεση του ΝΑΤΟ τα μέσα που διαθέτουν για την κυβερνοασφάλεια προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον ακολουθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα άλλων χωρών-μελών που έχουν ήδη δεσμευθεί να παράσχουν “κυβερνο-πόρους” στη Συμμαχία και κατονόμασε τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Εσθονία.

Ο Μάτις αναφέρθηκε επίσης στην απόπειρα κυβερνοεπίθεσης στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τον περασμένο Απρίλιο. Για την υπόθεση αυτή η Ολλανδία απέλασε τέσσερις Ρώσους που τους θεωρεί κατασκόπους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας GRU. Η απόπειρα αυτή, είπε ο Μάτις, αποδεικνύει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει “πιο συχνές, πιο σύνθετες και πιο καταστροφικές”.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. “Το πώς θα απαντήσουμε είναι μια πολιτική απόφαση των κρατών που εμπλέκονται” στην υπόθεση, συνέχισε. “Έχω δει αρκετές από τις αποδείξεις ώστε να διαπιστώσω ότι οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί είναι 100% ακριβείς στην απόδοση ευθυνών”, κατέληξε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία δέχεται σφοδρές επικρίσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που την κατηγορούν για κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης εμβέλειας αλλά και για “μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησεη”, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η απάντηση της Μόσχας

Η Μόσχα χαρακτηρίζει «διαβολικό μείγμα κολόνιας» τις κατηγορίες της Βρετανίας ότι Ρώσοι κατάσκοποι της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού GRU βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και αποτελούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης που έχει σκοπό να πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε τη δική του απάντηση, μέσω του εκπροσώπου του, Μαρίας Ζαχάροβα,  μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος παρία».

Η Ζαχάροβα είπε ότι οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύονται εναντίον της Ρωσίας  «χωρίς καμία ανάλυση».  

«Χωρίς καμία ανάλυση, τις βάζουν όλες μαζί σε ένα φιαλίδιο, ενδεχομένως σ’ ένα φιαλίδιο κολόνιας της Nina Richi ανακάτεψαν τα πάντα» (υπονοώντας το φιαλίδιο στο οποίο υποτίθεται ότι βρίσκονταν ο νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάσθηκε ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια) «και την GRU (υπηρεσία πληροφοριών του στρατού – σ.σ.) και τους χάκερς του Κρεμλίνου και την WADA. Πρόκειται για ένα διαβολικό κοκτέιλ κολόνιας», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις κατηγορίες που εξαπολύονται κατά της Ρωσίας. «Η πλούσια φαντασία των συναδέλφων μας από τη Βρετανία πράγματι δεν έχει όρια. Ποιος τα επινόησε όλα αυτά; Θα ήθελα να το δω. Είναι απλά (παραμυθάδες) Άντερσεν.»

Η ίδια αναφερόμενη στον όρο highly likely (κατά πάσα πιθανότητα) που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί αξιωματούχοι όταν αναφέρονται στην “υπόθεση Σκριπάλ” είπε ότι οι Βρετανοί ιστορικοί και ειδήμονες στον τομέα του δικαίου, στο μέλλον θα τον ανακαλούν με ντροπή. 
        
«Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κατήγοροι, και συγκεκριμένα οι επίσημοι εκπρόσωποι της Βρετανίας, απλώς πιστεύουν με τρόπο φανατικό ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ώστε να μην χρειάζονται να παραθέσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις. Είμαι πεπεισμένη ότι τον περίφημο όρο highly likely θα ενθυμούνται μελλοντικά με ντροπή οι Βρετανοί ιστορικοί και φυσικά οι ειδήμονες στο δίκαιο και οι νομικοί», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.      

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες  κατά της Μόσχας στο ζήτημα αυτό είναι αβάσιμες και συνιστούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης.  

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις κατηγορίες της Ολλανδίας κατά της Ρωσίας σύμφωνα με τις οποίες  Ρώσοι χάκερς επιχείρησαν  επίθεση κατά του Οργανισμού  για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) , δήλωσε ότι «η δυτική κατασκοπομανία ανεβάζει στροφές».