Εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν τα ισραηλινά τανκς, την επομένη της ανταλλαγής πυρών που οδήγησε στον θάνατο των δύο ισραηλινών στρατιωτών, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Η σύντομη εισβολή προκάλεσε το θάνατο ενός Παλαιστινίου.

Ads

Παράλληλα, σύμφωνα με ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτα σήμερα το πρωί από την Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημίες. Η ρουκέτα προσγειώθηκε σε αγρό, όπως διευκρινίστηκε.

Ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από την έκρηξη οβίδας που εκτοξεύθηκε από τεθωρακισμένο άρμα μάχης, ενώ επτά ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν. Τα ισραηλινά τανκς, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα, διείσδυσαν σε απόσταση εκατό μέτρων, στην περιοχή του Χαν Γιούνες και στη συνέχεια αποσύρθηκαν στο ισραηλινό έδαφος.

Η επίθεση πραγματοποιείται μια ημέρα μετά τον θάνατο δύο ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές κοντά στον φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό διοικητή της νότιας περιοχής του Ισραήλ, τον στρατηγό Γιοάβ Γκαλάν, τέσσερις συνολικά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανταλλαγής πυρών.

Ads

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ – Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με το κείμενο, δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι μαχητές των ταξιαρχιών «αντάλλαξαν πυρά με μονάδα των ειδικών δυνάμεων του σιωνιστικού στρατού, που πραγματοποιούσε διείσδυση στον τομέα του Χαν Γιούνες».

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για άλλη επιχείρηση εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Έκκληση Μπαν Κι Μουν για τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κάλεσε σήμερα στη Σύρτη της Λιβύης τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να οδηγήσουν σε μια λύση με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των δυο κρατών.

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΟΗΕ καταδίκασε εκ νέου τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ. «Η εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ-Μούσα δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και να προετοιμάσουν εναλλακτικές λύσεις.

«Είναι ώρα ν΄αντιμετωπίζουμε το Ισραήλ. Πρέπει να έχουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί η κατάσταση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», υπογράμμισε ο Μούσα.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής έμμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ εάν η χώρα αυτή δεν παγώσει πλήρως την εποικιστική πολιτική της.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -υπερασπιζόμενος την Ιερουσαλήμ- τη χαρακτήρισε «κόρη των ματιών του μουσουλμανικού κόσμου» και τόνισε ότι είναι τρέλα να θεωρεί κανείς την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, όπως κάνουν οι Ισραηλινοί.