Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τσεχίας την Πέμπτη, ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Παρασκευή, 7 Ιουλίου, για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελπίζοντας να προωθήσει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους του.

Ads

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη διεξάγονται την παραμονή της 500ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, με τον Ζελένσκι να παραδέχεται ότι η ευρέως αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση προχωρά με αργούς ρυθμούς.

«Αλλά παρ’ όλα αυτά, εμείς προχωράμε, δεν υποχωρούμε, όπως οι Ρώσοι. Έχουμε πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.

Οι συνομιλίες με τον Ερντογάν -έναν σημαντικό διαμεσολαβητή στη σύγκρουση- αναμένεται να επικεντρωθούν σε μια συμφωνία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στη διάρκεια της οποίας οι χώρες μέλη της Συμμαχίας ελπίζουν να πείσουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας. 

Ads

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πράγα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ένταξη της Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πολύ περισσότερα από τη γενική δήλωση ότι η «πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή».

«Μιλάμε για ένα σαφές μήνυμα, κάποια συγκεκριμένα πράγματα προς την κατεύθυνση μιας πρόσκλησης. Χρειαζόμαστε αυτό το κίνητρο. Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια στις σχέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το ταξίδι στην Πράγα, ο Ζελένσκι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Ο διπλωματικός του σύμβουλος, Ιχόρ Ζόβκβα, διαβεβαίωσε πως το Κίεβο έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Σόφιας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».