Ads

Η στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNC) στη Σεούλ, επικεφαλής της οποίας είναι οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα για να επιδιώξουν τρόπους επίλυσης της έντασης που έχει προκληθεί στην κορεατική χερσόνησο μετά τον βομβαρδισμό ενός νησιού στον κορεατικό νότο. Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μια απειλή «σοβαρή και συνεχή» αλλά πρόσθεσε πως «Δεν πρόκειται να κάνω υποθέσεις για στρατιωτική δράση σε αυτό το χρονικό σημείο. Επιθυμώ να διαβουλευτώ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ».

Την ίδια ώρα, η νοτιοκορεατική αστυνομία εντόπισε τα πτώματα δύο πολιτών στο νησί που βομβαρδίσθηκε χθες από τον βορειοκορεατικό στρατό, ανεβάζοντας έτσι των απολογισμό των θυμάτων σε 4, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN. «Η UNC θα διερευνήσει το επεισόδιο στα πλαίσια της ευθύνης για να διατηρήσει τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός και θα καταγράψει τις όποιες παραβιάσεις. Η UNC ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών στρατηγικού επιπέδου με το Λαϊκό Στρατό της Κορέας, μέσω της αποστολής της Πανμουνγιόμ, για να επιτευχθεί μια ανταλλαγή πληροφοριών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης», καταλήγει η ανακοίνωση της UNC.

Ads

Επιπλέον, οι αμυντικές ηγεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να συντονίσουν την αντίδραση τους στους βομβαρδισμούς της Βόρειας Κορέας σε νήσο της Νότιας Κορέας, αναφέρει ανακοίνωση του Πενταγώνου. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε στο νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Τάε Γιάνγκ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το βομβαρδισμό, με βολές πυροβολικού, που εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα ως παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με την οποία τερματίστηκε ο κορεατικός πόλεμος 1950-53 και τόνισε ότι θα εκτιμούσε «μια αυτοσυγκράτηση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας» δήλωσε ο γραμματέας ενημέρωσης του Πενταγώνου Τζέοφ Μορέλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιου Μπακ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν και νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε «αντίδραση» για την αιματηρή επίθεση κατά νήσου του Νότου, την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε στον κ. Μιου Μπακ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά και πλήρως δεσμευμένης στην προάσπιση της συμμάχου τους Δημοκρατίας της Κορέας», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τις επόμενες ημέρες θα υπογραμμίσουν τη στενή διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, ανέφερε το ανακοινωθέν. Στην διάρκεια της συνομιλίας ο κ. Ομπάμα φέρεται να είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και να μην παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας (με την οποία σταμάτησε ο πόλεμος της Κορέας το 1953, ο οποίος τύποις δεν έχει τελειώσει). Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο USS George Washington, το οποίο μεταφέρει 75 μαχητικά και έχει πλήρωμα 6.000 άτομα και πλέον, απέπλευσε από ναυτική βάση νότια του Τόκιο το πρωί σήμερα Τετάρτη και θα συμμετάσχει σε αεροναυτικά γυμνάσια με δυνάμεις της Νότιας Κορέας από την Κυριακή έως την επόμενη Τετάρτη.

Ο Κυανός Οίκος, όπως αποκαλείται η προεδρία της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μιου Μπακ τηλεφώνησε στον ομόλογό του Μπ. Ομπάμα και επρόκειτο ακόμη σήμερα Τετάρτη να συζητήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, η Νότια Κορέα θα αναπτύξει νέες συστοιχίες πυροβολικού στο νησί που βομβαρδίστηκε την Τρίτη.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε από την πλευρά του την Κίνα να λάβει ενεργότερα μέρος στις προσπάθειες να «συγκρατηθεί» η Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας την «σημαντική επιρροή» του Πεκίνου στην Πιονγκγιάνγκ.

O Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ σε συνέντευξη που του σημείωσε ότι «η Βόρεια Κορέα έχει μια ιστορία προκλητικής, απερίσκεπτης συμπεριφοράς έναντι της Νότιας Κορέας και εξέφρασε την άποψη ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα όχι μόνο της κορεατικής χερσονήσου αλλά και της ευρύτερης Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας». Ο κ. Ραντ είπε ότι η Αυστραλία συνεργάζεται με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης έναντι της προκλητικής αυτής ενέργειας και ότι εξετάζονται – συγκεκριμένα – δύο οδοί δράσης: μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επίσης μέσω των επαφών των χωρών αυτών με την Κίνα, δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα. «Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα περιμένει από την Κίνα να ασκήσει περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο κ. Ραντ.

Ο νοτιοκορεάτικος Τύπος κάνει λόγο σήμερα για «έγκλημα πολέμου», με ορισμένες εφημερίδες, όπως η Dong-A Ilbo να απαιτούν στρατιωτικά αντίποινα. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως, παρά την ένταση και την πολεμική ρητορική, θα επιδιωχθεί διπλωματική λύση.

Διαβάστε σχετικά: Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας