Συνομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν την Τετάρτη και την Πέμπτη ΗΠΑ και Κίνα, στη διάρκεια των οποίων θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για φυλακίσεις, συλλήψεις και για την ελευθερία της θρησκείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ads

«Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων κρατήσεων, συλλήψεων και καταδικών, της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της θρησκείας, των εργατικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και σε άλλα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν την Τετάρτη στην κινεζική πρωτεύουσα. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες αυτές θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία, Μάικλ Πόσνερ.

Ο σινο-αμερικανικός αυτός διάλογος αυτός για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πραγματοποιείται τακτικά. Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2010, το 2008 και το 2002 και ο λόγος της πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης δεν έγινε γνωστός.

Ads

Δεκάδες Κινέζοι διαφωνούντες έχουν συλληφθεί ή έχουν τεθεί υπό περιορισμό κατ΄οίκον τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Πεκίνο θέλει να καταπνίξει κάθε εκδήλωση αμφισβήτησης του καθεστώτος, εμπνευσμένης από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και για το λόγο αυτό δικηγόροι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες ή μπλόγκερς είναι συχνά στόχος αυθαίρετων συλλήψεων.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο στις 8 Απριλίου για «μεγάλη ανησυχία» της Ουάσινγκτον όσον αφορά την κατάσταση αυτή.