Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν για πρώτη φορά ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Γαλλία -παρουσία Μέρκελ και Ολάντ- στο περιθώριο των τελετών για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Παράλληλα, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης ο Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχαν μια σύντομη συνομιλία. Πάντως ο Πούτιν, προειδοποίησε την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι, σε περίπτωση που η πρώτη υπογράψει συμφωνία οικονομικής σύνδεσης την ΕΕ, η Ρωσία θα λάβει άμεσα μέτρα προστατευτισμού για να θωρακίσει την οικονομία της.

Ads

Λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων για την 70ή επέτειο της Απόβασης, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο κάστρο του Μπενουβίλ, λίγο πριν ξεκινήσει το επίσημο γεύμα των ηγετών που παραβρέθηκαν στους εορτασμούς

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ανέφερε γάλλος αξιωματούχος. Πούτιν και Ποροσένκο «αντάλλαξαν χειραψία και συζήτησαν απολύτως φυσιολογικά, ήταν μια κανονική και σοβαρή συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών», πρόσθεσε. «Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες για την κατάπαυση του πυρός θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με  από το γραφείο του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Κατά την ίδια πηγή, στη συνάντηση που κράτησε περίπου 15 λεπτά, Ποροσένκο και Πούτιν συζήτησαν και για τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανική κρίσης.

Σε προειδοποιήσεις προχώρησε αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι αν η Ουκρανία υπογράψει συμφωνία οικονομικής σύνδεσης με την κοινή αγορά των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσε, τότε η Ρωσία θα λάβει άμεσα μέτρα προστατευτισμού για να θωρακίσει την οικονομία της.

Σε ό, τι αφορά τον νέο πρόεδρο της Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι «του αρέσει» το σχέδιό του για τον τερματισμό της βίας στη χώρα, ωστόσο κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Ποροσένκο για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενό του. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η «τιμωρητική», όπως την χαρακτήρισε, επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

image

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμ, όπως ανακοίνωση η γαλλική προεδρία. 

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια της σύντομης άτυπης σημερινής τους συνάντησης στη Νορμανδία να αδράξει την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία μετά την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο στην προεδρία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση εξαρτάται από την αναγνώριση από τη Ρωσία του προέδρου εν αναμονή Ποροσένκο ως τον νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, την παύση της υποστήριξης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και τον τερματισμό της παροχής όπλων και υλικού πέρα από τα (ρωσικά) σύνορα», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια Μπεν Ρόουντς στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Ομπάμα στη Νορμανδία.

«Αν η Ρωσία αδράξει αυτή την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες να μειωθεί η ένταση», πρόσθεσε ο Ρόουντς.

image

Μέρκελ: Έχει μεγάλη ευθύνη η Ρωσία

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν παρούσα στην ολιγόλεπτη συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο, δήλωσε πως η Ρωσία έχει «μεγάλη ευθύνη» να βοηθήσει για να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να υπάρξει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπός της στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. «Και στη συζήτηση αυτή χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στη Ρωσία τη μεγάλη ευθύνη της» πρόσθεσε.